Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флотските авиатори празнуват


58-та годишнина от създаването на Военноморското вертолетно формирование  в Морската вертолетна авиобаза „Чайка” бе чествана с военен ритуал. 

Гости на тържеството бяха командири на военни формирования от ВМС, роднини и близки, много ветерани  служили в авиобазата. Те бяха поздравени от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и командира на военното формирование подполковник Спас Спасов и имаха възможност да разгледат въоръжението и техниката. На отличилите се военнослужещи и цивилни служители бяха връчени награди и с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг авиатори от базата.

Снимка     Снимка


Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разделена на два периода: първия – от 1917 г. до края на 50-те години, свързван с използването на водосамолети, и втори такъв – с начало 14.10.1959 г., в който на въоръжение са военноморски вертолети.

  На днешния ден се отбелязват 58 години от деня, в който със заповед № 0651 на Министъра на народната отбрана на НРБ е сформирана отделна противолодъчна ескадрила /ОПЛЕ/ в състав от три екипажа.

Снимка   Снимка

  От създаването на ескадрилата до 1978 г. на въоръжение са вертолети Ми-4 и Ми-4М.

В края на 1978 година е утвърден нов щат, включващ две звена Ми-14 и едно звено Ми-4.

На 30.01.1979 г. от СССР са пребазирани в „Чайка” първите 4 бр. вертолети Ми-14 ПЛ. Започва усвояването на нови видове подготовки и още по–убедително се утвърждава авторитета на ескадрилата във Военноморските сили.

  В началото на 80-те години е доставен и един Ка-25Ц уникален със своите способности за отвъд хоризонтно целеуказване в интерес на ударните ни сили.

  Ескадрилата заема полагащото й се място в редиците на Военноморските ни сили и затвърждава авторитета си изпълнявайки широк кръг от задачи.

  Апогеят в развитието на Военноморската авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години - 11 вертолета от три типа Ми-14 ПЛ, Ми-14 БТ и Ка-25Ц на щат, значителен процент на изправна техника и широк кръг от изпълнявани задачи.

Снимка  Снимка

Следват трудни години за Военноморската авиация.

На 9 октомври 2011г. в авиобаза „Чайка” с тържествен ритуал е приет първия вертолет AS 565 MB “Panther” в състава на Военноморските сили. Веднага след това постъпват още два.

До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е допуснат до експлоатация на вертолетите Panther.

След проведено обучение по аварийно – спасителни операции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от тренировъчния център на „Eurocopter”.

От 1 август 2012 г., същите носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ: за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.

Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и съдействие на държавната и местна власт, институции и организации при природни бедствия, катастрофи и промишлени аварии на територията на Варненска, Бургаска, Добричка, Шуменска, Русенска, Силистренска, Разградска и Търговищка области.

Морските авиатори завършиха усвояването и на бордовото артилерийско въоръжение, като проведоха успешни стрелби по морска цел. Напълно са усвоени възможностите за аварийно-спасителни операции, поддръжка на специалните сили, оказване поддръжка на патрулните сили и извършване на медицинска евакуация от плаващи средства на море.


Снимка  Снимка


Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Румен Радев ще наблюдава учението Бриз от Бургас

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще наблюдава демонстрация на отбранителни способности в морски операции по време на международното учение Бриз днес. В 8.30 часа президентът ще бъде посрещнат с военни почести на Морска гара - Бургас, където ще приеме строя на почетния караул. След което ще се качи на борда на..

публикувано на 12.07.24 в 06:29

Остава горещо с температури до 39 градуса

Най-ниската температура на въздуха измерена в 6 часа тази сутрин е в Шумен 19 градуса. По 20 градуса отчетоха термометрите в Русе, Силистра и Карнобат. 23 градуса е в Разград и Бургас, 24 – в Шабла и Ахтопол, 26 – във Варна и на носовете Калиакра и Емине. Вятър с посока север – североизток и със сила 14 м/с с пориви до 17 м/с духа сутринта в района..

публикувано на 12.07.24 в 06:16

Адресите без ток

На 12.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Промишлена зона на гр. Аксаково - фирмите: ММ СЕРВИЗ ЕООД, АГИВА ООД, ЕКОЛОГИЯ БГ ЕООД, БАЛВЕС БИЛДИНГ ЕООД, ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКС ООД, КЕБУП 70 ЕООД, електрозахранени от БКТП..

публикувано на 12.07.24 в 05:00

Ремонтираха около 100 детски площадки за три месеца във Варна

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви, припомнят от Общината.  Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на..

публикувано на 11.07.24 в 16:41
Ивелин Михайлов

Депутатите направиха комисия за разследване дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:38

Над 70 души минаха през мобилните медицински пунктовете във Варна заради жегите

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че заради обявения жълт код и очакваните високи..

публикувано на 11.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

МТС: Около 40% от камионите по пътищата са претоварени

Съвместни действия за спиране на достъпа на претоварени камиони в пристанищата по река Дунав и Черно море . Това обсъдиха на среща заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с представители на държавните и частни пристанищни оператори в страната. Целта на мерките е подобряване на безопасността на движението по пътя..

публикувано на 11.07.24 в 15:28