Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректори поискаха мораториум

Ректорите на висши учебни заведения обявиха своеобразен мораториум върху разрастването на мрежата на  висши учебни заведения и разкриването на нови филиали. Позицията им стана известна по време на заседанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Ще се спре и разкриването на неприсъщи за университетите специалности - каза проф. Любен Тотев - председател на Съвета.





Подробности от Даниела Стойнова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва саниране на пожарната в Балчик, по плана за възстановяване са осигурени 750 хиляди лева

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич сключи договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сред проектите за изпълнение е и ремонт на сградата на РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в  Балчик. Предвижда..

публикувано на 30.07.24 в 17:44

МОН публикува третото класиране за прием след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува третото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г. На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:47

Пожар в община Струмяни до границата с Македония, Bg-Alert нареди евакуация

Продължава да се разпространява пожарът, който избухна по-рано днес в Малешевска планина край Струмяни.  Наложена е спешна евакуация за жителите в с. Каменица и Кърпелево,   предаде БНР.   Започна евакуация на хората от село Цапарево, което е близо до границата с Република Северна Македония.  Пожарът е обхванал между 25 - 30 хиляди декара гора,..

публикувано на 30.07.24 в 16:19

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в Перчемлията и Телевизионната кула,..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49
Обвиняемият Георги Георгиев.

Домашен арест за обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районния съд в Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара Загора, като ще му бъде сложена електронна гривна за радиочестотно наблюдение, предаде БНР...

публикувано на 30.07.24 в 14:45

Временно не работи светофарът до кръговото на "Почивка", причината - ремонтни дейности

Във връзка с ремонтни дейности и въвеждане на временна организация на движението по ул. „Арх. Манол Йорданов“ от вчера е въведено временно спиране на светофарната уредба и затваряне на пътното платно на бул. „Княз Борис I“ с ул. „Янаки Богданов“, съобщиха от общинския пресцентър.  Временното спиране на светофарната уредба се налага с цел да се..

публикувано на 30.07.24 в 14:23