Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светлин Стайков от SoulBmoll: Да докажем, че трябва да има качествена музика - и то българска!

| обновено на 26.10.17 в 16:53

SoulBmoll - млади, талантливи, с много идеи и заряд! Със сигурност са можещи и искат да дават много на публиката, да вървят по свой път, при това с авторска музика. През 2016 г. записаха първата си авторска песен "Кажи ми" (муз. и ар. SoulBMoll, т. SoulBmoll и Вася Попова), а само преди няколко седмици ни зарадваха и с песента "В този ред на мисли" (м. и ар. SoulBMoll, т. Славина Калканджиева). Добър повод за среща в радиоефира с един от членовете на бандата - басиста Светлин Стайков.

Нашата банда е съвкупност от емоция, музика и най-вече желание за правене на хубава българска музика, която да е качествена. Събрахме се през 2014 г., всъщност аз съм петият член на бандата. Основатели са Иван Йорданов, Виктор Викторов и Мартин Бодуров. Те са свирили за удоволствие, но им трябвал и басист. Така се сформирахме като малка група. След това се появи и китаристът Момчил Косев, когото аз извиках. Започнахме да гледаме в широк план и да правим авторски парчета, първо инструментали. След това дойдоха певиците и станахме деветима на брой., SoulBmollразказа Светлин Стайков от SoulBmoll в предаването "Джем сешън".

Цялото интервю и песните чуйте в звуковия файл.

А SoulBmoll това са:
Иван Йорданов - саксофон
Мартин Бодуров - тромпет
Момчил Косев - китара/вокал
Александър Васев - клавишни
Светлин Стайков - бас
Виктор Викторов - ударни

Божана Спасова - беквокал
Славина Калканджиева - беквокал
Миглена Русева – беквокал


Името? То е много интересно, но за тези, които нямат музикално образование е с въпросителна...

(смее се) Да... Искахме хората да го разбират, то е игра на думи. Колкото и да е музикантско за нас, толкова е и приемливо за хората, които не са музиканти. Бемол (b), като термин в музиката е знак, алтерация. А „soul” е „душа” на английски. Всъщност нашият стил е фънк, соул, R'n'B… Искахме така да съчетаем името, че то да се тълкува по един начин от хората, които не са музиканти и по друг от музикантите.

Аз пък си помислих, че този „си бемол минор” („Bmoll) е заради духовата секция...

Да, точно и заради това. Понеже нашият саксофонист е вдъхновен от Джон Колтрейн. Един от най-големите му албуми е
„Soultrane” и така се получи името.
 

Къде намирате вдъхновение? В кого, в кое?

Вдъхновение намираме в музиката най-вече. Да правим музика за нас е най-голямото предизвикателство. Просто да  докажем, че трябва да има качествена музика - и то българска!

- А когато сте деветима музиканти, това никак не е малко, не се ли „вдъхновявате” един от друг всеки да се налага?

Не, никой не може да се налага при нас, ние сме един екип. Заедно вземаме решенията, няма бенд лидер. Ако трябва да се налага нещо, то просто се събеседва с всички хора в групата.

- Кой според Вас в България върви по тази пътека? Тази, по която вие сте тръгнали...

Нашите приятели от Funky Miracle. 

- Вие сте свирили заедно.

Да, ние сме свирили заедно на една сцена. Страхотни музиканти. Просто няма какво да кажа за тях, жестоки са! Свирим и в други проекти с тях, но главно ние сме двете банди, които сме горе-долу в еднакъв стил. Те са хората, които за нас значат много.

- В едно интервю казваш: „Осемдесетарските неща се пренасят в днешно време. Духовите инструменти, брас секцията страшно ни кефят. Дават усещане за живот.” Откъде ще дойде новото според теб? Очевидно не е от инструментариума...

Новото ще дойде може би от нас. Може би ние ще сме новатори в този стил.

- Но откъде? От личностите Ви?

Не само - просто защото сме повлияни от много музиканти, които сме слушали.

Щом има такова връщане, това го виждаме във всички сфери в живота и особено в изкуството, как се променя този стил, в който Вие свирите?

Музиката се променя към все по-комерсиална, за да я разбират хората. 

Тук се сещам, че Момчил Косев говореше в същото интервю за съотношение, което търсите - 50/50 - музикантски парчета и комерсиална музика.

Да, гледаме да правим парчетата, както дадох пример и с нашето име - да е разбираемо и от един вид слушатели, и от друг. Искаме да са музикантски, искаме и да са разбираеми за хората и да се възприемат добре.

- Не е ли така много хлъзгаво, неудобно, за балансиране?

Да, абсолютно. Изобщо не е лесно да се съчетаят "двата стила", така да го кажем.

- Може би това, което най-много Ви помага в тази посока е, че пеете на български.

Да, искаме да правим песни на български, защото сме българи и трябва да има българска музика.

- Това вливане на няколко вокала в такава банда е много свежо. Максимално ли ще използвате възможностите на четиримата певци?

Абсолютно. Максимално ще използваме потенциала на нашите певици. Те са цветето на нашата банда, определено с тях се получава много добре. Без тях просто няма да можем. 

В момента Ви държи може би някакъв студентски импулс, това че все още Академията Ви обединява (бел.ред - НМА "Панчо Владигеров"). А по-нататък? Говорили ли сте за този  труден момент, който може би ще дойде?

Всеки един от бандата има желание да се занимава с това. Мисля, че няма да има проблем.

 СнимкаДокъде позволявате на импровизацията в SoulBmoll?

При нас импровизацията е ограничена. Всичко е стиковано. Но има и импровизация, разбира се...

Фрий джазът блазни ли Ви?

В нашия стил по-скоро не.

Какво няма да разберем за групата Ви от музиката, която слушаме, а е важно да знаем?

Мисля, че всичко се разбира. Не знам...

Толкова ли сте честни и откровени?

Да, абсолютно. Толкова сме честни. Няма при нас никакви тайни.

Кое е най-трудното?

Най-трудното е да успееш в такава малка държава да правиш такава музика. Също така и организацията между 9 човека. Наистина, много е трудно! 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28

Новият варненски депутат Стела Николова: Крайно време е, избраните за народни представители и общински съветници, да се научат да комуникират с гражданите

Каквото и да прави 45-тото народно събрание, колкото и живот да има, приоритет е, да се промени изборния кодекс. Това каза за предаването „Позиция” новият депутат на "Демократична България" от 3-ти многомандатен избирателен район, Стела Николова. Според нея, предишното Народно събрание, не е имало волята за такива промени. „Да се надяваме,..

публикувано на 10.04.21 в 13:54

Габи и нейният изключителен оперен талант да влиза в роли

Сочат я за водещото българско сопрано в последните няколко години. Ученичка е на Гена Димитрова и Калуди Калудов, завършила е Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", специализира е оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим, пяла е по не една и две световни сцени, макар самата тя да казва, че досегът..

обновено на 09.04.21 в 17:07

Пристрастяващата сила на кафето в изкуството

Галерия 8 открива пролетния арт сезон днес от 14.00 с проекта „КАФЕТО. ДРУГ НАЧИН НА УПОТРЕБА“ - част 1. Участници в нетрадиционната изложба са известни имена в нашите арт среди - Албена Коева, Валентина Бъчварова, Веселин Начев, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Иван Димитров-Вака, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Мария Чакърова Милко Божков, Светла..

публикувано на 09.04.21 в 11:03

Не е луд, който яде баницата, а който му я дава

В Международния ден на ромите ви срещаме с Кирил Станев. По-голямата част от живота си прекарва във варненското село Слънчево, където се ползва с уважението на хората и от години оглавява мешерето. От своите 70 години живот Кирил Станев посвещава поне две десетилетия на политическия живот в страната. И има своите разбирания за него.   "Сега вече няма..

публикувано на 08.04.21 в 12:21