Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Стайков от SoulBmoll: Да докажем, че трябва да има качествена музика - и то българска!

| обновено на 26.10.17 в 16:53

SoulBmoll - млади, талантливи, с много идеи и заряд! Със сигурност са можещи и искат да дават много на публиката, да вървят по свой път, при това с авторска музика. През 2016 г. записаха първата си авторска песен "Кажи ми" (муз. и ар. SoulBMoll, т. SoulBmoll и Вася Попова), а само преди няколко седмици ни зарадваха и с песента "В този ред на мисли" (м. и ар. SoulBMoll, т. Славина Калканджиева). Добър повод за среща в радиоефира с един от членовете на бандата - басиста Светлин Стайков.

Нашата банда е съвкупност от емоция, музика и най-вече желание за правене на хубава българска музика, която да е качествена. Събрахме се през 2014 г., всъщност аз съм петият член на бандата. Основатели са Иван Йорданов, Виктор Викторов и Мартин Бодуров. Те са свирили за удоволствие, но им трябвал и басист. Така се сформирахме като малка група. След това се появи и китаристът Момчил Косев, когото аз извиках. Започнахме да гледаме в широк план и да правим авторски парчета, първо инструментали. След това дойдоха певиците и станахме деветима на брой., SoulBmollразказа Светлин Стайков от SoulBmoll в предаването "Джем сешън".

Цялото интервю и песните чуйте в звуковия файл.

А SoulBmoll това са:
Иван Йорданов - саксофон
Мартин Бодуров - тромпет
Момчил Косев - китара/вокал
Александър Васев - клавишни
Светлин Стайков - бас
Виктор Викторов - ударни

Божана Спасова - беквокал
Славина Калканджиева - беквокал
Миглена Русева – беквокал


Името? То е много интересно, но за тези, които нямат музикално образование е с въпросителна...

(смее се) Да... Искахме хората да го разбират, то е игра на думи. Колкото и да е музикантско за нас, толкова е и приемливо за хората, които не са музиканти. Бемол (b), като термин в музиката е знак, алтерация. А „soul” е „душа” на английски. Всъщност нашият стил е фънк, соул, R'n'B… Искахме така да съчетаем името, че то да се тълкува по един начин от хората, които не са музиканти и по друг от музикантите.

Аз пък си помислих, че този „си бемол минор” („Bmoll) е заради духовата секция...

Да, точно и заради това. Понеже нашият саксофонист е вдъхновен от Джон Колтрейн. Един от най-големите му албуми е
„Soultrane” и така се получи името.
 

Къде намирате вдъхновение? В кого, в кое?

Вдъхновение намираме в музиката най-вече. Да правим музика за нас е най-голямото предизвикателство. Просто да  докажем, че трябва да има качествена музика - и то българска!

- А когато сте деветима музиканти, това никак не е малко, не се ли „вдъхновявате” един от друг всеки да се налага?

Не, никой не може да се налага при нас, ние сме един екип. Заедно вземаме решенията, няма бенд лидер. Ако трябва да се налага нещо, то просто се събеседва с всички хора в групата.

- Кой според Вас в България върви по тази пътека? Тази, по която вие сте тръгнали...

Нашите приятели от Funky Miracle. 

- Вие сте свирили заедно.

Да, ние сме свирили заедно на една сцена. Страхотни музиканти. Просто няма какво да кажа за тях, жестоки са! Свирим и в други проекти с тях, но главно ние сме двете банди, които сме горе-долу в еднакъв стил. Те са хората, които за нас значат много.

- В едно интервю казваш: „Осемдесетарските неща се пренасят в днешно време. Духовите инструменти, брас секцията страшно ни кефят. Дават усещане за живот.” Откъде ще дойде новото според теб? Очевидно не е от инструментариума...

Новото ще дойде може би от нас. Може би ние ще сме новатори в този стил.

- Но откъде? От личностите Ви?

Не само - просто защото сме повлияни от много музиканти, които сме слушали.

Щом има такова връщане, това го виждаме във всички сфери в живота и особено в изкуството, как се променя този стил, в който Вие свирите?

Музиката се променя към все по-комерсиална, за да я разбират хората. 

Тук се сещам, че Момчил Косев говореше в същото интервю за съотношение, което търсите - 50/50 - музикантски парчета и комерсиална музика.

Да, гледаме да правим парчетата, както дадох пример и с нашето име - да е разбираемо и от един вид слушатели, и от друг. Искаме да са музикантски, искаме и да са разбираеми за хората и да се възприемат добре.

- Не е ли така много хлъзгаво, неудобно, за балансиране?

Да, абсолютно. Изобщо не е лесно да се съчетаят "двата стила", така да го кажем.

- Може би това, което най-много Ви помага в тази посока е, че пеете на български.

Да, искаме да правим песни на български, защото сме българи и трябва да има българска музика.

- Това вливане на няколко вокала в такава банда е много свежо. Максимално ли ще използвате възможностите на четиримата певци?

Абсолютно. Максимално ще използваме потенциала на нашите певици. Те са цветето на нашата банда, определено с тях се получава много добре. Без тях просто няма да можем. 

В момента Ви държи може би някакъв студентски импулс, това че все още Академията Ви обединява (бел.ред - НМА "Панчо Владигеров"). А по-нататък? Говорили ли сте за този  труден момент, който може би ще дойде?

Всеки един от бандата има желание да се занимава с това. Мисля, че няма да има проблем.

 СнимкаДокъде позволявате на импровизацията в SoulBmoll?

При нас импровизацията е ограничена. Всичко е стиковано. Но има и импровизация, разбира се...

Фрий джазът блазни ли Ви?

В нашия стил по-скоро не.

Какво няма да разберем за групата Ви от музиката, която слушаме, а е важно да знаем?

Мисля, че всичко се разбира. Не знам...

Толкова ли сте честни и откровени?

Да, абсолютно. Толкова сме честни. Няма при нас никакви тайни.

Кое е най-трудното?

Най-трудното е да успееш в такава малка държава да правиш такава музика. Също така и организацията между 9 човека. Наистина, много е трудно! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10