Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макет на крепостта Залдапа ще има в бъдещия музей на открито в Крушари

Умален макет на античната крепост Залдапа ще бъде поставен в центъра на бъдещия Музей на открито в добруджанското село Крушари. Умаленият модел вероятно ще бъде изготвен от бронз, за да е устойчив на външните влияния на времето, макетът ще е с размери 200 см дължина, 250 см ширина и височина 150 см. В музея на открито ще бъдат поставени колони, капители и други находки, открити при археологическите разкопки на крепостта Залдапа. Създаването на Музей на открито /лапидариум/ е една от дейностите, предвидени в проект за трансгранично сътрудничество, по който община Крушари работи съвместно с румънската община Хършова. Проектът се нарича  „Трансграничен съюз в сянката на историята“ и се финансира от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България. Бюджетът на проекта е 3 200 000 евро, съобщи на пресконференция  Веселина Иванова, помощник-ръководител на проекта. Предвижда се още изграждане на туристическа инфраструктура в района на античната крепост, по поречието на Суха река и намиращите се в района скални манастири. В Хършова предстоят дейности за реставрация на стара училищна сграда от края на 19 в., която ще бъде превърната в Мултикултурен музей, ще се извърши и рехабилитация на пътя до късноримската крепост Карсиум. Сред основните съвместни продукти е туристическият маршрут „Залдапа – Суходолие – Карсиум“. Партньорите ще организират и съвместен научен симпозиум,  семинари, двустранни срещи и други инициативи за деца и възрастни. Сред тях са и предвидените археологически лагери за деца и младежи, които по атрактивен начин ще съчетават ученето и опознаването на местната култура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  22.07.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 22.07.24 в 06:13

Слънчево, облаци и превалявания в понеделник

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са изключени и градушки. На места явленията ще продължат и през нощта. Ще духа слаб вятър от северна четвърт...

публикувано на 22.07.24 в 06:13
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на..

публикувано на 21.07.24 в 22:33
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:23

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът Петр Фиала по време на пресконференция след подписване на договор с компанията Korea Hydro & Nuclear..

публикувано на 21.07.24 в 14:32