Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕКОномист: Не сме дорасли да осъзнаем колко сме богати

Димитър Събев е икономист, журналист и блогър https://mittag.wordpress.com/. Магистър по стопанско управление, специализира в Германия икономика на устойчивото развитие. Фокусира работата си върху пресечната точка между природа, пазар и култура: сфера, която той определя като „економика”. За Радио Варна той коментира тенденциите у нас:


На много места, тук и там в България, хората се сдружават и правят хубав, зелен, чист бизнес. Бях в едно предприятие, където правят кисело мляко и други млечни продукти, от съвсем чисти неща. Да, скъпо е, три пъти по-скъпо от нормалното кисело мляко, но като знаеш, че ядеш нещо чисто можеш да си го позволиш за детето си. В Странджа бях наскоро, в Царево, там екотуризмът набира сила. В България се появяват такива примери, страната има огромен потенциал, но големият принцип е, че за да получиш едно нещо трябва да се откажеш от друго. Не случайно народът е казал две дини под една мишница не носи.

Тоест?

Големи, мръсни производства са несъвместими с образа на зелената икономика. Но когато един цял девствен регион в Източните Родопи ще бъде смлян, за да се отвори нова златна мина, защото ще се направи нова златна мина с флотационна фабрика на една пресъхваща река Крумовица. Или пък когато има намерение в Трънския край, толкова чист, с български села с малки спретнати църквички, толкова прекрасен и с чист въздух, има намерение е там да се копае златото, което съдържа доста уран и арсеник! Нека Българите да знаят, че ако тези големи проекти се осъществят, митът за чистия бизнес, екотуризма и екохраните на България просто ще бъде смачкан!

А в Добруджа и Североизтока имаме ли добри примери, които сте проучвали?

Около Шабленското и Дуранкулашкото езеро доста пари се печелят от наблюдение на птици. Хората идват и си плащат. Съвсем наскоро завършихме проект с 10 експерти от Норвегия, Швейцария и България. Проучихме черноморската ивица. Това изследване, потвърди, че има значителна загуба на природни терени с потенциал.

Какво ще рече това?

Това, което хората получават от екосистемата като преки материални ползи, както пари и непреки ползи като избегнати щети.

На какво дължим загубата?

Чисто документирано статистически се дължи на нови спортни съоръжения, т.е. на голф игрища. Такива практики само показват, че не сме дорасли да осъзнаем колко сме богати. Но има положителни примери – в Добруджа виждам вместо да се садят само пшеница, слънчоглед, монокултури, тук и там вече е направена плодна градина. Това е съвсем различна добавена стойност! А и ползата за екосистемата е по-голяма от едно дърво, защото е трайно насаждение!  Лавандулови полета, България е може би най-големият износител на лавандулово масло в света. Правят се неща и точно тук е моментът на една отговорна национална политика, която може да стимулира тези предприемачи в зеления бизнес и да тушира всички тези бизнеси и големи предприятия, които биха убили зеления потенциал!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20