Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижи за кожата през зимата

Грижите за кожата през зимата са също толкова важни, колкото и през лятото. Екстремните температури, пронизващите ветрове и понижената влажност са същинско предизвикателство за нейната защитна бариера, а отоmлителните уреди нанасят допълнителни вреди.

Контрастът между климатичните условия навън и по-високите температури вътре нарушава баланса в защитната бариера на повърхностния епидермален слой и по този начин намалява регенеративните му способности. Това предизвиква неприятно изсушаване и опъване в откритите участъци (лице, ръце, стъпала), както и по тялото. При някои хора то е придружено с по-сериозни последици като лющене, напукване, дори възпаления.

Препоръчително е да смените текстурата на продуктите за лице с по-плътна. През зимата кожата става по-чувствителна и се нуждае от допълнителна защита. Подбирайте формули на маслена основа и с хидратиращи агенти.

Въпреки че козметичните продукти с хидратиращи, омекотяващи и подхранващи съставки играят основна роля в грижите за кожата през зимата, за да подсилите действието им е добре да консумирате много пресни плодове и зеленчуци, както и много течности. Така тялото ви ще има достатъчно водни запаси, за да се справи със сезонния стрес.

Ваня Славова потърси за професионални съвети дерматологa д-р Теодора Йорданова. Тя е специалист по кожни и венерически болести. Създава първото училище за кожни болести във гр.Варна. Член е на Европейската академия по дерматология и венерология EADV. Също така член на Американската академия по дерматология.

-Д-р Йорданова да продължаваме ли със слънцезащитните кремове и през есента?

-  Дори и хора, които ползват фотопротекция не са застраховани от щетите на UV лъчите. И UV лъчите, и солариумите оказват вредно влияние върху нашата кожа. Единственото нещо, което не оказва вредно влияние върху нашата кожа това са автобронзантите, но и те всъщност крият риск за кожата ни: понякога може да се проявят алергии. Сега кожата става дехидратирана, суха, започват да се виждат фините бръчки, виждат се петънцата, които са останали от края на лятото. Понякога тези петна са резултат на хормонални проблеми, които имат някои жени. Понякога в резултат на различни медикаменти, които се приемат-такива могат да бъдат антибиотиците, неправилната козметика също оказва такова въздействие.

-  Необходимо ли е зимата да използваме слънцезащитен крем?

-  Според мен слънцезащитата трябва да бъде 365 дни в годината, защото UV лъчи има 365 дни в годината. Включително UV лъчите, които са от лампите и компютрите също оказват вредно влияние върху нашата кожа.

-  Трябва ли да приемаме допълнителни добавки като витамини, рибено масло за сияйна кожа?

-  Задължително трябва да има такива.

Цялото интервю с д-р Теодора Йорданова може да чуете в звуковия файл:


Напоследък все повече жени използват гел лак в стремежа си към красив маникюр. А красивият маникюр е неизбежна част от успешния бизнес живот. Но всички дами трябва да бъдат внимателни с гел лакa, съветва още д-р Йорданова. Чуйте повече:










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10