Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кога да сменим летните гуми на автомобила си?

При трайно застудяване с температури под 6 – 7 градуса, е време да поставите зимните гуми.  Зимната гума не е направена само за да бъде максимално ефективна на сняг или в планината. Тя е изградена от по-меки смеси, което я прави еластична дори и в най-студеното време, осигурявайки максимално сцепление със студената пътна настилка. Зимните гуми се различават и спрямо рисунъка на грайферите – те разполагат с многобройни ламели, „захапващи“ снега и осигуряващи твърд контакт с настилката. Докато карането с летни гуми през зимата може да бъде много опасно, то карането със зимни през лятото не е толкова рисково по отношение на безопасността. Това обаче далеч не е препоръчително – поради меката смес, от която са изградени зимните гуми, при каране върху горещия асфалт те се „разкашкват“ и за броени часове могат да загубят своите свойства и да станат абсолютно негодни за употреба. Освен това през лятото, зимните гуми имат по-дълъг спирачен път. Особено лошо става положението, когато настилката е сериозно наводнена и съществува опасност от аквапланинг – в тези условия зимните гуми отстъпват значително на летните си събратя, поради разликите в грайфера.

Този месец зимата вече напомни за себе си. На много места в страната преваля сняг, като по високите планински проходи дори се образува покривка. За шофьорите това беше ясен знак, че е време да подготвят автомобилите за зимния сезон. Специалист гумаджия ни съветва изборът на зимни гуми винаги да е съобразен и с условията, в които ще караме.

Според Закона за движението по пътищата от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат със зимни гуми или дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. Припомняме ви, че актът при катастрофа, причинена от водач на МПС с летни гуми в зимните месеци е 2000лв.

В момента из гумаджийниците в града работата е нормална, но винаги тя се засилва при прогноза за рязка смяна на времето или когато вече има паднал сняг. Съветваме ви, да използвате хубавото време сега и да смените гумите си от летни със зимни.

ВИЖТЕ ОЩЕ

240 000 работни места се запазват чрез мярката 60/40

Почти 240 000 работни места ще бъдат запазени благодарение на мярката 60/40. До момента в Агенцията по заетостта са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на техни служители. Това съобщават от Министесртвото на труда и социалната политика. Вчера Министерският съвет реши кандидатстването за..

публикувано на 28.05.20 в 15:59

Монтират дарените респиратори в осем болници в страната. Добрич сред тях

Осем броя американски микропроцесорни респиратори, модел CrossVent 3+, окомплектовани с необходимото допълнително оборудване и консумативи, са доставени в България и в следващите дни ще бъдат монтирани в осем регионални болници в страната. Дихателните апарати са част от дарението, оповестено в края на март от две големи търговски вериги..

обновено на 28.05.20 в 15:54

Международният туризъм изправен пред най-големия си спад от 50-те години

Международният туризъм вероятно ще отчете спад със 70 процента тази година, което би било най-голямото понижение от 50-те години. Това посочи генералният секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили пред вестник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс. Той уточни, че прогнозата за сектора, ударен от коронавируса, се основава на..

публикувано на 28.05.20 в 15:46
Сградата на новата IТ гимназия във Варна

IТ гимназия ще има във Варна от есента

Уникална за региона IТ гимназия ще бъде откритa във Варна в началото на новата учебна година - Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи. За това съобщава в профила си в социалната мрежа кметът Иван Портинх. "Миналата година обсъдихме проекта с министър Красимир Вълчев и ректора на ТУ проф. Венцислав Вълчев. Новото..

обновено на 28.05.20 в 15:38
Снимката е илюстративна.

Бури с проливен дъжд и градушка удариха много райони на страната

В Русенска област градоносен облак се образува в района на село Батин. На юг, в област Велико Търново, в Лясковец дворовете побеляха, предаде Радио Варна. Подобна е картината и в село Плаково. Обширна зона с гръмотевични бури и градушки преминава в областта между Ябланица, Луковит, Угърчин и Тетевен. В Южна България тежка купесто-дъждовна облачност..

публикувано на 28.05.20 в 15:36

Електронният прием за детските градини във Варна започва на 1 юни

Електронната система за прием на деца в яслена и първа възрастова група в общинските детски градини на територията на община Варна ще бъде отворена на 1 юни 2020 г. ( понеделник), в 10 ч. Крайната дата за онлайн подаване на заявленията е 23,59 ч. на 15-ти юни, а резултатите ще бъдат обявени до 17 ч. на 22-ри юни, съобщават от дирекция..

публикувано на 28.05.20 в 15:24

Продължават проверките на хората под карантина

За последните 24 часа служители на ОД на МВР – Варна са извършили 684 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. През последното денонощие под карантина са поставени нови 113 лица , отпаднала е карантината..

публикувано на 28.05.20 в 14:58