Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Альона Синева: Слънцезащитен крем - 365 дни в годината!

Как трябва да се грижим за кожата си през зимата?

Защо е необходимо да използваме слънзащитни продукти 365 дни в годината?

За или против ежедневното гримиране и използването на фон дьо тен?

Отговор на тези въпроси даде в ефира на Радио Варна дерматологът д-р Альона Синева. Тя е специализирала в Букурещ и е работила по специалността си в най-старата и реномирана болница на румънската столица „Колентина“. След пет години в отделението „Дерматология“- I на болницата дерматоложката и съпругът й избират Русе за града, в който да живеят и работят.

"Винаги съм искала да стана лекар, от малка мечтаех да лекувам хората и да разбера всичко за човешкото здраве", казва Альона.





- Какво трябва да правим за да изглежда нашата кожа винаги здрава и красива?

- Много е важно винаги да бъде много добре подбран продуктът, да бъде купен от аптека и да има съставки, които да овлажняват и да ревитализират дълбоко кожата. Тя трябва да бъде хидратирана всекидневно. Това, че е зима не означава, че не трябва да ползваме слънцезащитен фактор. Най-важната anti age превенция е кремът със слънцезащитен фактор.

- Независимо, че няма слънце навън през зимата пак трябва да използваме слънцезащитен крем?

- Категорично да! Винаги се използва слънцезащитен крем, дори и да е с фактор 20, 25, 30... Не е задължително да е 50 +, важното е да се използва и да е 2 в 1 - и да овлажнява, и да има слънцезащита.

Снимка- Дамите с по-мазна и смесена кожа често се притесняват, че кремовете още повече ще омазнят кожата им. Това мит ли е?

- Естествено, че е мит. В аптеките има разнообразна гама от продукти като текстури, предназначени за различните типове кожи. Кремове под формата на емулсии, емул гелове са предназначени точно за кожи, които са мазни или склонни към омазняване. Те не натоварват кожата с чувството на прекомерно омазняване.

- Какво е мнението Ви като специалист - "за" фон дьо тена или по-скоро "за" чиста, свежа и дишаща кожа?

- Разбираме пациентите, които използват фон дьо тен, защото така те се чувстват по-добре. Най-важната препоръка е фон дьо тенът да бъде правилно избран - от правилен тон, подходящ до тона на кожата на пациента, до текстурата. Ако е мазна кожа той трябва да бъде флуиден фон дьо тен, ако е смесен тип кожа - емул гел, а ако е суха кожа - фон дьо тен тип крем. Също така задължително е да има слънцезащитен фактор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05