Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка в болницата нв Каварна

Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка ще се извършват на  18 ноември  в МБАЛ в Каварна. Инициативата е  част от  профилактичната програма на здравното заведение, която започна миналата година и която се изпълнява с подкрепата на общината. Прегледите ще се извършват в АГ-отделението на здравното заведение  от д-р Светослав Узунов -  онкогинеколог от Варна , и екип от АГ-специалисти.Досега в рамките на профилактичната програма на многопрофилната болница в Каварна са  прегледани 46 деца от детски нефролог и гастроентеролог, 96 жени са  консултирани от специалисти за рак на гърдата, 150 мъже са преминали  през профилактичен преглед за рак на простатата, съобщиха от болничното ръководство. Обхващат се  хора от общините Каварна и Шабла, които трудно биха си позволили прегледи във високоспециализираните клиники във Варна, дори и по време на   периодичните профилактични програми във варненските болнични заведения, коментира управителят на общинската болница д-р Десислав Тасков. Той съобщи, че досега при проведените профилактични прегледи са били диагностицирани шестима мъже с карцином на простатата и четири жени с карцином на гърдата, които вече се лекуват. Специалистите припомнят,  че най-важното условие за успешното лечение на онкологичното заболяване е ранната му диагностика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Откриха медицински пункт в ромския квартал в Каварна

  Медицински пункт има вече в квартал „Хаджи Димитър“ в Каварна, съобщиха от крайморската община.В него хората имат възможност да се преглеждат безплатно без да се налага да ходят до болницата в града, чиято отдалеченост често се явява сериозно..

публикувано на 13.11.17 в 12:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

35 години строителство за пример

Строителство за пример. Така най-кратко може да бъде определена дейността на строителната компания Комфорт ООД, която отбелязва своята 35-та годишнина. Десетки жилищни и административни сгради, търговски обекти, хотели и част от най-емблематичните..

публикувано на 22.07.24 в 08:00

Седми ден се борят с огъня в Болярово

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово.  Обстановката в ранните сутрешни часове е спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между селата Воден и Голям Дервент. И днес..

публикувано на 22.07.24 в 07:36

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  22.07.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на..

публикувано на 22.07.24 в 06:13

Слънчево, облаци и превалявания в понеделник

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са..

публикувано на 22.07.24 в 06:13
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да..

публикувано на 21.07.24 в 22:33
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на..

публикувано на 21.07.24 в 15:23