Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На чужд гръб и 10 ученически раници са малко"

| обновено на 03.12.17 в 17:55 БНР Новини
3
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

Така нарекоха инициативата родители, които упорито са решили да помогнат на децата си да бъдат здрави. Акцията започна в социалните мрежи и продължава и в момента със събиране на конкретни предложения за намаляване тежестта на ученическата раница. Анкетите се попълват на алеята, която води към входа на морската градина.

Десетки родители от Варна премериха тежестта на раниците на своите деца. Според препоръка на Министерството на здравеопазването тежестта трябва да е до 15 процента от тежестта на детето. Данните обаче показаха съвсем друго:  20 - 25 процента. Средно раницата тежи 6-7 килограма, като дори на първокласниците рядко са под 5 килограма. В тази "тежест" не се включва бутилката с вода и храната, както и необходимото за часа по физическо. Затова все повечето родители изпращат малчуганите с анцуг, а по възможност оставят в шкаф в стаята и други помагала, които не са необходими всеки ден.

СнимкаСнимка

Въпреки това проблемът е сериозен от години. Всеки родител има конкретно предложение, което попълва в анкета, а организаторите от инициативата "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" ще ги обобщят до дни. И за да покажат съпричастност, на няколко пъти родители пробягаха стотина метра до входа на Морската градина във Варна.


Снимка

Повечето родители успяват да помагат на децата, но 10 килограма са си сериозна тежест и за възрастен, сподели Ася Томова, майка на петокласничката Десислава .



Снимка

Четири деца има Нона Йотова, трима от които са ученици. Най-голямото дете вече има сериозен гръбначен проблем, защото неговата раница е 8 килограма, а той сам я носи до училище.




След училище болки в гърба има и Пресиян, който е 6 клас, пътува с автобус до училище, а класната стая е на последния етаж,  налага се  да носи раницата и до извънкласните форми, които посещава.




Снимка

 

Повечето родители предлагат преразглеждане на учебното съдържание с възможност за повече съвременни методи за преподаване, намаляване на учебните помагала и индивидуален шкаф за всеки ученик в класната стая.

Раниците може да "олекнат" още втория учебен срок.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленчукопроизводител: Въпреки сушите тази година, реколтата е добра

Диян Димитров е земеделски производител от село Ново Оряхово. Започнал е да се занимава с това преди 18 години. Обработва открити земеделски площи. Има и оранжерии. Казва, че тази година е много доволен от реколтата. Отглежда почти всички зеленчуци и плодове. Предлага продукцията си в центъра на селото на пътя за Шкорпиловци. Пред сергията му..

публикувано на 27.08.24 в 10:46

За знак за намаляване на скоростта на натоварен участък от бул. "Княз Борис I" настояват варненци

За знак за намаляване на скоростта или монтиране на легнали полицаи настояват варненци. Те ще изпратят писмо до Община Варна с искане за въвеждане на промени на локалното кръстовище на бул. „Княз Борис I” до кръговото кръстовище на Почивка. Причина за това са предпоставките за инциденти, каза за Радио Варна Светлозар Петров, който живее на..

публикувано на 27.08.24 в 10:05
Свилен Шитов

Предстоят мащабни ВиК-ремонти в Девня

Подмяна на водопроводите в Девня е приоритет в работата на общинската администрация в града. Това съобщи за Радио Варна кметът на Девня Свилен Шитов. Ремонтите ще започнат веднага след празника на Девня, който е днес – 27 август. Близо 18 милиона лева ще бъдат вложени в подмяната на вик-тръби, обясни Шитов и допълни, че се надява след тези..

публикувано на 27.08.24 в 09:25

20-годишен подпали къща в с. Бозвелийско

20-годишен - добре познат на служителите на реда, е задържан в резултат на предприети незабавни полицейски действия. Според събраните до момента данни мъжът – жител на с. Бозвелийско, е установен като извършител на палеж на къща в родното му село, вследствие на което престъпно действие имотът е напълно изгорял.  Извършителят е заловен от служителите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:22

Румен Радев подписа указите за служебния кабинет и вота на 27 октомври

Държавният глава Румен Радев подписа днес указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състава, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев. С друг свой указ президентът насрочи за 27 октомври 2024 г. предсрочните парламентарни избори. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще..

публикувано на 27.08.24 в 08:22

Парламентът заседава извънредно днес

Очаква се извънредното заседание трябва на народното събрание да започне в 11 часа. Това ще се случи веднага след издаване на указите на държавния глава – за новото правителство и за назначаване на предсрочни парламентарни избори. Те са седми поред за последните три години и ще се проведат на 27 октомври. Очаква се президентът и..

публикувано на 27.08.24 в 07:54

Части от три квартала във Варна без вода

Поради авария без вода от 7.00 .часа тази сутрин са абонатите на част от жк.Младост, жк.Трошево и жк.Победа във Варна. Нормалното водоподаване ще бъде възстановено около 17.00 часа днес, съобщават от ВиК-Варна.

публикувано на 27.08.24 в 07:10