Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средношколци ще решават правни казуси в Окръжен съд - Добрич

100 ученици от Х и ХІ клас в две средни училища в Добрич – „П.Р. Славейков“ и „Д. Талев“, ще слушат лекции на правни теми и ще участват в дискусии и симулативни съдебни процеси. Инициативата е в рамките на образователната програма, по която започна работа Окръжният съд. Програмата се нарича  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" и по нея  Добричкият Окръжен съд работи за четвърта поредна година, съобщиха от институцията. Инициативата се провежда съвместно от ВСС и Министерството на образованието и се реализира с доброволното и безвъзмездно участие на магистрати и съдебни служители в цялата страна. Програмата има за цел да повиши правната грамотност на учениците и степента на доверието им в съдебната власт, както и да ги подтикне към спазване на законите.Лектори ще бъдат председателят на Окръжен съд - Добрич съдия Галатея Ханджиева, съдия Калиптен Алид и съдия Георги Павлов – от наказателното и търговско отделение на съда, както и съдебният помощник Венцислава Печанска. На първата си среща с магистратите учениците бяха запознати със структурата и функциите на съдебната власт у нас, с професиите съдия, прокурор, следовател и  със статута на магистратите. В следващите 5 месеца учениците ще научат как могат да защитят правата си чрез съдебните институции, какви са видовете съдебни услуги, как да се предпазват от престъпления. В уроците на правна тематика ще се говори още за детското насилие, хулиганските прояви на непълнолетни, трафика на хора, за престъпления, извършвани от наркозависими лица. Пред младежите ще бъдат представени и правни казуси, свързани с тежки семейни конфликти - домашно насилие, лишаване от родителски права, настаняване на деца в приемни семейства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  22.07.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 22.07.24 в 06:13

Слънчево, облаци и превалявания в понеделник

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са изключени и градушки. На места явленията ще продължат и през нощта. Ще духа слаб вятър от северна четвърт...

публикувано на 22.07.24 в 06:13
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на..

публикувано на 21.07.24 в 22:33
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:23

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът Петр Фиала по време на пресконференция след подписване на договор с компанията Korea Hydro & Nuclear..

публикувано на 21.07.24 в 14:32