Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След мартеницата и пицата, и германският орган в списъка на ЮНЕСКО

Снимка: БГНЕС

Приготвянето на пица по неаполски и германският музикален инструмент орган бяха включени в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предадоха световните информационни агенции. Решенията бяха взети по време на среща на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура в остров Чеджудо, Южна Корея.

Пицата е известна навсякъде по света, но Неапол претендира да е домът на оригиналния й вариант. В специално ръководство за приготвянето й пише, че готвенето трябва да е "единствено на пещ на дърва при температура от 485 градуса Целзий" и времето за печене "не трябва да превишава 60-90 секунди".
Оригиналната неаполитанска пица е тънка с изключение на външната й коричка, която след печене се издува като малка велосипедна гума. Има две класически разновидности - Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин) и най-известната Маргарита (с домати, моцарела, зехтин и босилек), които включват цветовете на италианското знаме червен, бял и зелен.
Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на кралица Маргарита, която посетила града, разположен на тиренското крайбрежие в Италия.


Снимка


Германските производители на орган ликуват, след като в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО беше добавено тяхното творение и музиката, която звучи от него. Те са уникална гилдия, която предава знанията и уменията си през поколенията.
Има около 50 000 тръбни органа в Германия, които се намират главно в църкви и концертни зали.


орган



Други от новите културни ценности в списъка на ЮНЕСКО са карнавалът в Базел, Швейцария, и конструирането на традиционни лодки в Индонезия.

По-рано тази седмица беше решено и мартеницата да стане част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Номинацията бе съвместна на България, Румъния, Молдова и Република Македония.

Сред родните вписвания в представителния списък на ЮНЕСКО са: Народният празник "Сурва"/ "Сурова"; Производството на Чипровски килими /2014 г./; "Нестинарството — послание от миналото: Панагирът на Св. Св. Константин и Елена в с. Българи" /2009 г./; Бистришките баби, архаична полифония, танци и ритуали от региона Шоплука /2008 г./




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19

Ограничение на скоростта искат в село Езерово

Кметът на село Езерово, община Белослав, Магдалена Ганева заяви, че трябва спешно да се поставят ограничители на скоростта на тежкотоварните камиони и колите, които минават покрай къщите на жителите на населеното място с опасно висока скорост, предизвикват напуквания на стените и пътно-транспортни произшествия.  Припомням, че жителите на..

публикувано на 14.07.24 в 14:58