Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Дянкова и Христо Христов са спортисти №1 на Варна

| обновено на 22.12.17 в 08:26

Двама състезатели си поделиха наградата за Спортист №1 на Варна за 2017г. Това е прецедент в историята на анкетата, в която гласуват спортните журналисти от Варна. В класацията по равен брой гласове събраха гимнастичката Симона Дянкова и щангистът Христо Христов. Церемонията се проведе в обновения Юнашки салон в присъствието на спортния елит на морската столица.

Симона Дянкова е възпитаник на клуб ЧАР-ДКС. Тя е капитан на националния ансамбъл на България, с който изпраща изключително силна година. Момичетата завоюваха 22 медала – 8 златни, 12 сребърни и два бронзови от световни първенства, световни купи и Гран при. Личен треньор на Симона Дянкова е Филипа Филипова.




16-годишният талант във вдигането на тежести Христо Христов, възпитаник на СК "Титан" постигна страхотни успехи през тази година. Личен треньор на Христо е Живко Николов. Младият ни щангист стана световен и европейски шампион до 94 кг. при 17-годишните на първенствата в Тайланд и Косово. Само преди дни той бе избран за най-добър спортист на Спортното училище, на ОСК ЖСК Спартак, а освен това бе определен за най-талантлив кадет в света за 2017г. от Световната федерация по вдигане на тежести.




На церемонията награди получиха още осем подгласници на двамата победители. Това са Александър Николов (плуване), Мариела Николова (ветроходство), Александър Петров (кикбокс), Василики Кадоглу (плуване), Делян Георгиев (ММА), Тихомир Стратиев (автомобилизъм), Силвия Георгиева (лека атлетика) и Богдан Шумаров (кикбокс),

За отбор на годината в индивидуалните спортове бе определен тимът на КПС Черно море. Варненските плувци изпращат изключително успешна година, в която станаха носители на отборните титли в няколко възрасти и взеха стотици медали от различните републикански и международни състезания.

В колективните спортове отбор на годината е хандбалният Локомотив. Възпитаниците на Никола Карастоянов са шампиони и носителите на Купата на България, стигнаха до 1/8 финал в турнира EHF Challenge Cup и са в серия от 33 поредни победи.

Наградата “Младо дарование” бе присъдена на тенисистът Пьотр Нестеров. Той е състезател на Черно море-Елит, с треньор Кристиян Илиев. Талантът е само на 14 години, като през 2017-а стана републикански шампион на 14 на сингъл и двойки, на 16 на сингъл, стана пети на европейско лично първенство, участва на Мондиал в Маями, като е стигнал до първи и втори места на международни турнири в Румъния, Украйна, Франция, Чехия и Испания.

№1 при състезателите в категория “Спортен дух” (за спортист с увреждания) е Ваньо Биячев от ОСКСГ Вихър. Най-големият му успех е шампионската титла на лява ръка от държавното първенство по канадска борба в Ямбол, където остана втори на дясна ръка. Той записа и някои добри класирания на европейски и световни първенства в силовия спорт.

При ветераните спортисти първи е Красимир Нанев от СК Джет. Той участва в две дисциплини по кунг-фу в стиловете “меки форми с оръжие”, където за трети път стана световен шампион в категория ветерани, и “твърди форми с оръжие”, където спечели бронзов медал. Той Нанев участва и на шестото обединено световно първенство по бойни изкуства в Марина Ди Карара, Италия.

Наградите на призьорите връчиха областният управител Стоян Пасев и директорът на Дирекция "Спорт" във Варна Кристиян Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Никол Радева - балерина, която избра стрийт фитнеса

Стрийт фитнес е модерно улично изкуство и набира все повече популярност у нас.Една балерина от Силистра се премести да живее и работи във Варна, като точно стрийт фитнесът е основното й занимание. Никол Радева е на 21 години и е изключително активна в тази дисциплина. Явява се на състезания и печели. Тя ни разказва за своето увлечение...

публикувано на 18.07.24 в 11:55

Ботев /Пловдив/ гостува на Марибор

Ботев (Пловдив) днес гостува на словенския Марибор в среща-реванш от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Мачът е от 21:15ч. на стадион „Людски врът“.В първата среща българите спечелиха с 2:1 на „Колежа“ след голове на Антъни Уджа и Никола Илиев.  Победителят от сблъсъка се изправя срещу Панатинайкос.

публикувано на 18.07.24 в 11:50

Петима юноши на "Черно море" с договори

Петима юноши от школата на Черно море подписаха договори с клуба. Константин Грахльов, Мартин Банев, Николай Костадинов, Георги Венциславов и вратарят Денислав Стойчев парафираха първите си професионални контракти с „моряците“. Петимата бяха част от дублиращия отбор на Черно море, който през миналия сезон завърши на четвърто място в Североизточна Трета..

публикувано на 18.07.24 в 10:26

Юношите загубиха от Франция

Националите под 18 години отстъпиха с 0:3 (22-25, 13-25, 22-25) пред временния лидер Франция в предпоследния мач от Група I и така загубиха всякакви шансове за място в Топ 4. Финалната четворка на Европейското първенство за мъже под 18 години (10-21 юли, София и Пловдив) ще се играе през уикенда в столичната зала "Левски София".

публикувано на 18.07.24 в 10:25

Лудогорец стигна до мачове с Динамо Минск след загуба в Батуми

Лудогорец се класира за втория квалификационен кръг на Шампионската лига, където ще се изправи срещу първенеца на Беларус Динамо Минск. Това стана факт след много мъки в Батуми, където местният Динамо победи с недостатъчното 1:0 родния първенец. Грузинците направиха вихрени първи 20 минути, в които вкараха гол, отбелязаха още един, който бе..

публикувано на 18.07.24 в 10:24

Силен трансфер в "Арда"

Изключително силен трансфер успя да направи ръководството на ПФК АРДА, след като към клуба се присъедини един от младите таланти на турския Галатасарай Йозгюр Баран Аксака. 21-годишният халф ще играе в АРДА под наем за една година. След успешни преговори между двата клуба, Йозгюр отпътува от лагера на Галатасарай в Австрия и пристигна в..

публикувано на 18.07.24 в 10:23

Говорят "звездите" на клуба по водна топка "Варна", след участие на Световно първенство

Петима национали на клуба по водна топка "Варна" участваха на Световно първенство до 16 години в Малта. Кристиян Желязков, Калоян Драганов, Марин Енчев, Георги Венов и Ники Цветков. Това са "звездите" на варненския клуб, които представяха България на големия форум. Треньор на тези момчета е Найден Найденов. Срещаме ви с младите ватерполисти...

публикувано на 17.07.24 в 11:55