Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 януари - честито и на имениците!

| обновено на 01.01.18 в 07:40
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

На 1 януари православната църква почита Обрезание Господне и паметта на Св. Василий Велики.

Празникът Обрезание Господне припомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му.

Свети Василий Велики е голям християнски мислител, философ и писател. Той на дело реализира идеята на Христовия закон на любовта и прошката като полага основите на благотворителната християнска дейност.

Свети Василий Велики бил ярък представител на защитниците на Христовата правда и затова е наречен Свети отец , припомня отец Василий Шаган, председател на църковното настоятелство на храм "Св. Николай"във Варна . Заради големите му заслуги светецът е сред тримата велики учители на църквата.

Отец Василий припомни, че Свети Василий е известен  със създаване на град на милосърдие, който и днес е пример на хората, които искат да служат на хората . С това докосва повече съвременния човек, на когото често липсва милосърдие. Това, че не умеем да обичаме и не сме милосърдни, в края на живота ни може да се  чувстваме като пред разбитото корито от  "Приказката за рибаря и златната рибка" на Пушкин...

Сред казаното от Св. Василий Велики отец Василий Шаган припомни, че "вместо да съжаляваме за това, което нямаме, по-добре да благодарим за това, което имаме".




Снимка
Свети Василий бил архиепископ на Кесария, вселенски отец и учител на Църквата.  Роден около 330 г. в Кесария Кападокийска (Мала Азия) в знатно и благочестиво семейство, което се отличавало с непоколебима вяра и християнски добродетели. Св. Василий завършил с отличие кесарийското училище. Тук той се запознал с бъдещия бележит църковен отец св. Григорий Богослов. Образованието му продължило в Константинопол, а по-късно и в Атина - център на културата и просвещението. Младият Василий получил богати познания по философия, литература, риторика, математика, астрономия, медицина, изучавал задълбочено и богословските науки.

След двегодишно странстване св. Василий основавал монашеско общежитие в близост до Неокесария, на брега на р. Ирис. При него дошъл и св. Григорий. Двамата се отдали на изучаване на Свещеното Писание и съчиненията на църковните отци и писатели, както и на физически труд и молитва.

Този период е белязан от засиленото влияние на арианската ерес, която въпреки осъждането й на Първия вселенски събор (365 г.), бил подкрепен от светската власт и продължил да смущава живота на Църквата. Св. Василий взел дейно участие в борбата срещу арианството.

С голяма всеотдайност той организирал създаването на благотворителен институт, като около новопостроения храм бил изграден голям комплекс, съдържащ болница, страноприемница, работилници, училище, жилища за епископа, свещениците, лекарите и служителите, които приютявали болни и недъгави, крайно бедни бездомници и сираци.

Св. Василий вдъхновено разкрил същността на основополагащия християнски догмат за Свeтата Троица (в Adversus Eunomium, De Spiritu Sancto), като разяснил как всяко от Трите Лица на Света Троица е със Свой личен Ипостас с лични отличителни свойства, но при обща за Трите Лица природа. Св. Василий дал ръководство за истински християнски живот в своите монашески правила, тълкувал Свещеното Писание, като особено в изясняването на Шестоднева разкрил големите си богословски, философски и естественонаучни познания, проявил се и като литургист, съставяйки литургия, известна и до днес под името "Василиева литургия".

Св. Василий починал на 1 януари 379 г. едва навършил 49 години. Паметта му се чества от Църквата на 1 януари (14 януари стар стил) и 30 януари (13 февруари).

Името Василий означава "царствен". На 1 януари имен ден празнуват : Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa.

Честит празник !




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Румен Радев ще наблюдава учението Бриз от Бургас

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще наблюдава демонстрация на отбранителни способности в морски операции по време на международното учение Бриз днес. В 8.30 часа президентът ще бъде посрещнат с военни почести на Морска гара - Бургас, където ще приеме строя на почетния караул. След което ще се качи на борда на..

публикувано на 12.07.24 в 06:29

Остава горещо с температури до 39 градуса

Най-ниската температура на въздуха измерена в 6 часа тази сутрин е в Шумен 19 градуса. По 20 градуса отчетоха термометрите в Русе, Силистра и Карнобат. 23 градуса е в Разград и Бургас, 24 – в Шабла и Ахтопол, 26 – във Варна и на носовете Калиакра и Емине. Вятър с посока север – североизток и със сила 14 м/с с пориви до 17 м/с духа сутринта в района..

публикувано на 12.07.24 в 06:16

Адресите без ток

На 12.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Промишлена зона на гр. Аксаково - фирмите: ММ СЕРВИЗ ЕООД, АГИВА ООД, ЕКОЛОГИЯ БГ ЕООД, БАЛВЕС БИЛДИНГ ЕООД, ЕЛЕКТРОКОМПЛЕКС ООД, КЕБУП 70 ЕООД, електрозахранени от БКТП..

публикувано на 12.07.24 в 05:00

Ремонтираха около 100 детски площадки за три месеца във Варна

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви, припомнят от Общината.  Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на..

публикувано на 11.07.24 в 16:41
Ивелин Михайлов

Депутатите направиха комисия за разследване дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:38

Над 70 души минаха през мобилните медицински пунктовете във Варна заради жегите

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че заради обявения жълт код и очакваните високи..

публикувано на 11.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

МТС: Около 40% от камионите по пътищата са претоварени

Съвместни действия за спиране на достъпа на претоварени камиони в пристанищата по река Дунав и Черно море . Това обсъдиха на среща заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с представители на държавните и частни пристанищни оператори в страната. Целта на мерките е подобряване на безопасността на движението по пътя..

публикувано на 11.07.24 в 15:28