Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Василев: Човек трябва да носи името си с достойнство

| обновено на 01.01.23 в 10:49
Васил Василев
Снимка: личен архив

Навръх Васильовден събеседник в ефира на Радио Варна е Васил Василев - регионален председател на синдикалната организация "КТ-Подкрепа"- Варна. За него можем да кажем, че е вечно усмихнат и много енергичен. В повечето случаи празникът прелива от Нова година в имен ден, но това не пречи на имениците да продължат с празненствата и днес, на 1-ви януари:



Аз харесвам много повече имения си ден, отколкото Новогодишната вечер. На 1-ви януари аз се подготвям за един празничен ден. Съжалявам само, че е съвпадение с Нова година. По-често Новогодишната вечер ми "изяжда" нагласата за светлия празник Васильовден.

Не е ли по-лесно да прелееш от единия в другия празник? Въобще не се вдига масата, както се казва.

Обикновено винаги така се случва. Но се радвам, че винаги много приятели и близки ме посещават. Вкъщи винаги е недостатъчно като места, но сме свикнали и купона е прекрасен. Това ме кара да се чувствам жив и горд с името си, защото в крайна сметка, когато човек дарява добро, той го получава по този начин. Получавам винаги много поздрави от цялата страна, защото винаги съм бил отворен към всички, които са потърсили съдействие от мен и аз съм имал възможност да им помогна по някакъв начин.

Името Ви откъде идва, на кого сте кръстен?

Нашето потекло е такова - Васил Кюров Василев, аз съм последният Васил Кюров Василев, като имаме и едно тере - Ингилизови, но аз не съм я взел тази фамилия. Родителите ми така са ме записали.

Ингилиз от английски ли идва, с англичанин ли е свързано?

Да, тъй като имаме роднини на дядо и близки, които са забегнали там, за да търсят реализация и препитание в Англия. И оттам идва този Ингилиз.

Но си харесвате името Васко?

Да, аз много си го харесвам името. Точно името прави човека! Трябва да си го носи човек името с гордост и достойнство!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05