Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненка кани Теодосий Спасов на "Фестивал на българската култура" в Канада

Варненката Ели Йорданова живее в Канада вече четвърт век и от няколко години насам любовта й към изкуството се проявява в организирания от нея "Фестивал на българската култура" в северноамериканската държава.  Официален гост на тазгодишното издание е Теодосий Спасов с фолклорния му квинтет, а фестивалът е посветен на европредседателството на България през тази година. С Ели Йорданова разговаря Светлана Вълкова.


-  Живея в Торонто от 1993 година, тоест сега ще станат 25 години.

-  А откога си с този фестивал, откога се занимаваш с него?

-  Фестивалът го създадох по моя идея и инициатива през 2011 г. Тази година е осмото издание. Идеята за фестивала дойде от моята любов към българското изкуство във всичките му форми и най-вече исках да представям проекти, които трудно идват до тук. Да започнем оттам, като джаз проекти. И връзката ми като музикант с наши много добри музиканти помогна да направя един мост, по който това изкуство да идва насам, към Канада в случая. Започнах го в трите града – Торонто, Отава и Монреал. Първите ни гости бяха внуците Владигерови и така реших да имам всички форми на изкуството по някакъв начин.

-  Всяка година има някаква тематика и посвещение, миналата година беше „Пловдив – европейска столица на културата”, а сега?

-  Фестивалът предстои през март, но за първи път правим някакъв проект през януари. Заради европредседателството на България решихме, че с нещо много значително искаме да отбележим като българи това вълнуващо все пак събитие в нашата страна. Идеята дойде оттам, че Теодосий Спасов е гостувал вече два пъти на фестивала – един път през 2012-та и после през 2015-та година в различни проекти. Оказа се, че никога не е идвал тук с фолклорната си формация и решихме, че това е достоен проект, за да се започне тази година от рано това събитие за България. На 11 януари ще открием в Отава с голям прием в посолството и концерт на Теодосий Спасов квинтет.  След това музикантите заминават за САЩ, а в Торонто ще ги гледаме и слушаме в края на януари. Редовната програма на  8 "Фестивал на българската култура"е в края на март.

Цялото интервю с Ели Йорданова чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28