Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МУ – Варна с отличие за най-добър университет по медицина в България

Медицински университет – Варна започна 2018 година с ново, най-високо отличие за качеството на обучението, което е признание за изключително успешната стратегия за развитие на академичното ръководство. Министърът на образованието Красимир Вълчев връчи заслужено отличие – първо място за качество на обучение по медицина на Медицински университет – Варна. Това е станапо на официална церемония по връчване на наградите на най-добрите университети в България, която се състоя във Военния клуб в София и бе организирана от вестник "24 часа". Призът на МУ-Варна е в направление „Медицина“ и е за висока оценка на качеството на обучение съобразно пазара на труда, базирана на рейтинга на висшите училища, който е направен от МОН.

Възходящата тенденция в развитието, разширяването и модернизирането на университета през последните няколко години прави впечатление и води до устойчиво висок интерес от страна на български и чуждестранни студенти. Всяка година броят на желаещите да учат в МУ-Варна расте, като за 1 място кандидатстват 7 човека, а в англоезичната форма на обучение се конкурират по 3-ма кандидати. Разкритите филиали в Шумен, Велико Търново и Сливен са с безспорен принос за подпомагане на образованието и науката в тези градове. През 2017г. МУ-Варна получи много отличия и признания, сред които първо място в категория „Best Innovation for Education“ в престижния световен Webit фестивал, който събира елита от петте континента в областта на IT технологиите. Световният телевизионен лидер BBC избра МУ-Варна, за да направи репортаж за обучението по медицина, като екипът бе впечатлен от високите технологии в обучението http://www.bbc.com/news/health-40383998 . Новата сграда на Факултета по фармация бе удостоена с най-високо отличие в конкурса „Сграда на годината“ в категория образователна инфраструктура веднага след построяването и. През 2017г. ректорът проф. д-р Красимир Иванов получи приза „Личност на годината" от кмета на Община Шумен, „Почетен гражданин на Сливен“ от кмета на Община Сливен, златен почетен знак "За заслуги към Варна" от кмета на Община Варна получи през 2015г., а през 2016г. бе удостоен от генералния директор на БЧК със златен медал за заслуги.

Това е поредната награда за високото качество на обучение в МУ-Варна, което е в резултат както на нивото на преподаване на различните дисциплини, приложение на медицинските симулатори и внедряване на най-съвременните технологии в обучението по модел на водещите университети по света, така и на практическото обучение в една от най-високотехнологичните болници в България – УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Всичко това е основание за високата оценка на потребителите за качеството на завършилите лекари в МУ-Варна, които намират 100% реализация на пазара на труда след дипломирането си. http://mu-vi.tv/Top-Videos/Pages/MUVideoCreationFromWebPartaccentsrubrics_154_1_1510409809.aspx

Интегрирането на съвременни IT решения, системи и иновации в образователния процес е част от стратегията на ръководството на МУ-Варна за високотехнологично обучение на студентите по медицински и здравни специалности в България, което го нарежда сред най-модерните в света. Видеоконферентната система, която е внедрена във всички бази на университета, както и във филиалите, предоставя възможност за телекомуникация с всяка точка на света по време на конференции, свързване на различни участници в съвместни сесии, провеждане на отдалечени лекции, презентации и дискусии. В МУ-Варна има възможност за интерактивно създаване и разпространение на съдържание, тъй като студентите, специализантите и докторантите посещават международни лекции в рамките на своето образование. Това е другият ключ към успеха – работата с международни партньори и международни екипи. В университета гостуват изявени международни лектори и клиницисти, които провеждат операции заедно със своите и българските екипи. Това привлича и амбицира младите лекари да бъдат на високо ниво и в теоретичната, и в практическата подготовка.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Партиите на статуквото пречеха на работата в Народното събрание

Преизчисляването на пенсиите е едно от първите неща, които трябва да свърши следващото Народно събрание. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”   финансовият експерт и депутат от партия „Има такъв народ” Мика Зайкова. Според нея, приоритет в работата на депутатите в 46-я Парламент трябва да е грижата за хората, останали без..

публикувано на 08.05.21 в 12:55

Гърция облекчава мерките

Гърция облекчава противоепидемологичните мерки,но все още има райони с критични нива на заразяемост, като два от тях са до българската граница. Работят от днес и организираните плажове при строги мерки. Премахването на част от ограниченията е съпроводено със строг контрол върху задължителните мерки,з аяви на брифинг заместник-министърът по..

публикувано на 08.05.21 в 11:52

Зелените коридори за имунизация продължават да работят и през уикенда

Продължават да работят и откритите в края на април центрове за ваксиниране срещу Covid-19. По данните на Единния информационен портал днес се правят имунизации в пунктовете в 20 областни центъра в страната, включително Варна, Добрич и Бургас. Подробна информация за медицинските центрове в страната с обособените зелени коридори може да..

публикувано на 08.05.21 в 11:43

Испанското правителство предлага магистралите в страната да бъдат платени от 2024-а

Правителството на Испания предлага от 2024 години всички магистрали в страната да бъдат платени. Целта е да се намали дефицитът от 8 милиарда евро, който е изразходван за поддържането им. Преди мярката да влезе в сила ще бъде проведена разяснителна кампания относно необходимостта й. Пътните такси на..

публикувано на 08.05.21 в 11:10
Снимка: Борис Кръстев

Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец отбелязват във Варна

  С  демонстрация на първа долекарска помощ на входа на Морската градина във Варна членове на младежката организация на Българския червен кръст ще отбележат Световния ден на Червения  кръст и Червения полумесец - 8 май. Българският червен кръст е подкрепил идеята 8 май през тази година да бъде отбелязан с девиза „Моята червенокръстка..

публикувано на 08.05.21 в 10:36

ЕС провежда среща на върха в Порто

Неформална среща на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС ще се състои днес в португалския град Порто в Португалия, който председателства Съвета на ЕС до края на юни. Срещата е посветена на бъдещето на ЕС - възстановяване от пандемията на коронавируса и обсъждане на всички..

публикувано на 08.05.21 в 10:25
Паметник на Капитан Петко войвода в с. Аврен

Рали "Обиколка на Варна" за 22 път

22-ро класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА” ще премине на територията на община Аврен тази събота. По два пъти и в двете посоки в следните населени места: село Бенковски, село Садово, село Аврен и село Здравец. Всеки, който желае може да види и да се снима с електрическите и класически автомобили от 12:30 ч. в село Аврен на улица „Йордан Ноев“ №59..

публикувано на 08.05.21 в 10:09