Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверявайте за животни под капака на колата през зимата

В последните дни температурите навън започнаха да ни напомнят, че е зима.

С падането на градусите надолу и със снега (на места), уличните животни откриват все по-трудно храна и успяват да препитават.

Може би не веднъж сте виждали подобни публикации в социалните мрежи, които призовават преди да седнем зад волана, да огледаме колата си дали там на топло под капака не се е скрило някое коте или друго животинче (наскоро аз открих премръзнало малко врабче върху гумата на кола).

СнимкаСветла Димитрова – част от екипа на организацията „Animal hope” даде съвети от ефира на Радио Варна как да избегнем междусъседските разпри относно храненето на бездомни животни и как зимата и студа могат да бъдат опасни както за животните, така и за колите ни...




- Какви съвети бихте дали на хората, които се грижат за бездомните животни? Как да го правят без да влизат в спорове със седите си?

- За щастие във Варна не е забранено храненето на улични животни, което е резултат от едно наше дело преди няколко години, с което успяхме да съборим тази наредба като нехуманна и противоречаща на Закона за защита на животните. Нека хората поставят храна на места, на които няма да пречат - т.е. да не бъде пред входове на жилищни кооперации или на места, където хората са дразнят от това. Колкото и да не е забранено, това предизвиква някаква агресия и хората, агресирайки могат да навредят на самите животни. Нека да оставят топла вода, колкото е възможно по-често, да оставят прясна храна и ако е възможно закътани местенца, на които животните да могат да се скрият през зимата. Ако имат възможност дори да приютят за месец-два в най-студените дни животинка в мазе, антре, където й да е - нека да го направят. Това ще им даде шанс да оцелеят.

- С падането на температурите все повече котки търсят топлина под капаците на колите. Ставаме и свидетели на призиви в социалните мрежи да бъдем бдителни за животни преди да запалим автомобила си.

- Много пожелателно наистина, макар че има случай, в които животните са толкова стресирани, че те дори не издават звук. При включване на аларма, отваряне на капак повечето се сещат, че трябва да избягат, но има и случаи, когато си и остават. Аз лично съм имала такъв случай. Беше ми разглобена почти цялата кола, бях в спор с ветеринар и с монтьор, че вътре има котка. Те твърдяха, че няма, но накрая извадихме от там един рижко.

- Подобна случка би довела до голям проблем...

- Това осакатява не само животните, а създава опасност и за самия автомобил. Минавайки през ремъците на колата, животното наистина умира. Ако на човека не му пука за животното, поне да му пука за автомобила, защото се късат ремъци, блокират се двигатели. Добре е както за животните, така и за самите хора да си спестят подобни ужасни гледки и неприятности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05