Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Полк. Юлиян Цонев: Повишава се интересът към специалност "Киберсигурност" във ВВМУ

полковник Цонев
Снимка: ВВМУ

"Липсват специалисти по компютърна сигурност, както в Министерство на отбраната, така и в други държавни структури и частни фирми  Това е причината във ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" да бъде разкрита новата специалност "Киберсигурност". Това заяви в интервю за Радио Варна полковник Юлиян Цонев - началник на Катедра "Информационни технологии" във ВВМУ.

Други университети също предлагат тази специалност, но разликата при нас е, че в учебните програми са заложени техническите тънкости по усвояването на тази тематика, каза полк. Цонев и допълни, че практическата част представлява около 80 процента от обучението. Според него, тази специалност става все по-актуална и интересът към нея е голям.Тази година, на 10 октомври, във ВВМУ ще бъдат отбелязани 45 години от създаването на Катедра "Информационни технологии".

Чуйте подробностите в интервюто с полк. Цонев:ВИЖТЕ ОЩЕ

Италия ще признава изтекли български лични документи

Министерството на външните работи и на международното сътрудничество на Италия ни уведоми, че страната ще признава за валидни българските документи за самоличност, чийто срок изтича в периода 13 март 2020 г. -31 октомври 2020 г., за срок от шест месеца от датата на изтичане на документите , съобщиха от..

публикувано на 28.05.20 в 18:50
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Петя Аврамова: Ще бъде предложена промяна в обхвата на тол системата

Договореният с превозвачите тримесечен период за анализ на приходите от толтакси няма как да бъде актуален заради кризата. Направен е анализ на обхвата на системата и ще бъде предложена промяна в него, като се включат още пътни отсечки, тъй като в момента има области, в които няма пътни участъци в обхвата на тола. Това коментира днес министърът..

публикувано на 28.05.20 в 17:26

9,3 млрд. евро за България от фонда за икономическо възстановяване от кризата

Европейската комисия предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от Ковид-19. Това събощиха за БТА от ЕК в отговор на въпроси. От посочената обща сума делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро. Делът на заемите..

публикувано на 28.05.20 в 17:17

Висшето военноморско училище в сътрудничество с Бургаската гимназия по морско корабоплаване

Професионалната гимназия по корабоплаване и рибарство "Свети Никола" - Бургас и Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна ще си сътрудничат в образователния процес, съобщи радио Бургас. Двете учебни заведения подписаха договор за съвместна дейност в областта на морските науки. Събитието се състоя в кабинета на..

публикувано на 28.05.20 в 16:12

240 000 работни места се запазват чрез мярката 60/40

Почти 240 000 работни места ще бъдат запазени благодарение на мярката 60/40. До момента в Агенцията по заетостта са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на техни служители. Това съобщават от Министесртвото на труда и социалната политика. Вчера Министерският съвет реши кандидатстването за..

публикувано на 28.05.20 в 15:59

Монтират дарените респиратори в осем болници в страната. Добрич сред тях

Осем броя американски микропроцесорни респиратори, модел CrossVent 3+, окомплектовани с необходимото допълнително оборудване и консумативи, са доставени в България и в следващите дни ще бъдат монтирани в осем регионални болници в страната. Дихателните апарати са част от дарението, оповестено в края на март от две големи търговски вериги..

обновено на 28.05.20 в 15:54

Международният туризъм изправен пред най-големия си спад от 50-те години

Международният туризъм вероятно ще отчете спад със 70 процента тази година, което би било най-голямото понижение от 50-те години. Това посочи генералният секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили пред вестник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс. Той уточни, че прогнозата за сектора, ударен от коронавируса, се основава на..

публикувано на 28.05.20 в 15:46