Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Милен Врабевски: Европа има бъдеще и се движи напред

Снимка: БГНЕС

Среща на министрите на образованието от страните-членки на Европейския съюз ще се проведе на 1 февруари в София в рамките на програмата на европредседателството. Освен еврокомисари и министър Красимир Вълчев, на срещата е поканен  да  произнесе реч и д-р Милен Врабевски – председател на фондация „Българска памет” и създател на частно училище и детски градини. Репортерът Даниела Стойнова разговаря с д-р Врабевски за каузите на българското председателство:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейн Димитрова

Как да "спасим" храната през приложението Foodobox

Как да намалим изхвърлянето на храна до минимум? Възможно ли е всичката храна, която се приготвя в ресторанти и заведения за хранителни продукти, да отиде до крайния потребител, а не до контейнерите за боклук? С тази идея Джейн Димитрова и Велин Керков от София разработват мобилно приложение. Приложението е активно от няколко месеца и се..

публикувано на 07.12.21 в 16:39
Гълъб Донев

Донев: Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица от 4,8%

Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в България от 4,8% в началото на декември, въпреки ограниченията, които пандемията поставя пред възстановяването на икономиката. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума „Работодател на годината“, организиран..

публикувано на 07.12.21 в 15:38

Почти всички ученици се върнаха в клас в шестте училища в община Балчик

Почти всички ученици се върнаха в клас от тази седмица в шестте училища в община Балчик, обобщи началникът на просветния отдел Красимира Кирчева. В средното училище „Христо Ботев“ в клас са около 60 процента от учениците, за които родителите са подали декларации. Толкова са и заявените тестове. Желаещите се увеличават с всеки изминал ден, така че..

публикувано на 07.12.21 в 14:44
ВиК - Добрич

ВиК - Добрич и повишената цена на електроенергия - има ли излизане от омагьосания кръг

Област Добрич е една от най-бедните на водни ресурси в страната. За снабдяването на населението с вода се използват предимно подпочвени води, които са на голяма дълбочина – от 50 до 300 метра. Затова и цената на услугата за доставка на питейна вода в областта традиционно е сред най-високите в България и тя се регулира според цената на..

публикувано на 07.12.21 в 14:23
Снимката е илюстративна.

Върнаха в клас 8700 ученици, отпаднали от образователната система

Повече деца и ученици са влезли в детска градина и училище през първите три месеца от началото на тази учебна година благодарение на Механизма за обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система, съобщават от МОН. От септември до ноември т.г. са записани да учат общо 8700 деца и младежи, които са се били отказали или..

публикувано на 07.12.21 в 14:19

Топъл обяд за 80 нуждаещи се в Балчишко

До 17 декември в община Балчик се приемат заявления за включване в услугата “Об­щес­тве­на тра­пе­за­рия” .  Чрез фонд „Социална закрила“ Домашен социален патронаж – Балчик ще предоставя топъл обяд за 80 потребители,  кои­то са в затруднено положение. П ериодите на подпомагане са:  4 януари- 30 април 2022 г. и 1 октомври - 31 декември 2022. Целеви..

публикувано на 07.12.21 в 14:08

Костадинов: България е в криза от десетилетие

"Предстоят важни решения в българския парламент. Много са задачите на народните представители и трябва точно да бъдат приоритизирани". Това каза президентът Румен Радев пред представителите на „Възраждане” по време на консултациите с най-малката политическа сила в НС, предаде БГНЕС. По време на срещата с държавния глава лидерът на партията Костадин..

публикувано на 07.12.21 в 14:03
Подкасти от БНР