Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

/До/Кога ще местим стрелките на часовника?

В 10 часа българско време ЕП ще обсъди резолюция, с която депутатите ще поискат от комисията да бъде прекратена смяната на часовото време два пъти годишно. В момента действа директива, по силата на която местим стрелките с аргумента максимално използване на дневната светлина. Проблемът е обсъждан няколкократно през последните години, а идеята да спре играта с времето печели все повече поддръжници.

ЕК проведе и научно изследване, с което да установи дали смяната на лятното и зимно часово време има вредни ефекти върху хората и икономиката. Изследванията са категорични, че промяната на часовото време води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място, влошаване на образованието на децата и повече катастрофи в сутрешните часове. Снимка

При последния дебат европейските представители бяха категорични, че недостатъците при смяната на часовото време са неизмеримо повече от предимствата.

Сред неприятните последствия са нарушение на съня, стрес и депресия, по думите на Гезине Майснер от Алианса на либерали и демократи за Европа.

Тя съобщи за 30 млн. евро пропуснати годишно ползи за строителната индустрия, проблем с графиците за жп транспорта и дори по-нисък млеконадой в Германия.

СнимкаИспанският депутат Инес Сендер от партията на социалисти и демократи също призова да не се разклаща биологичният часовник на гражданите заради европейските правила.

Тя добави още аргументи в подкрепа на твърдението за реални икономически загуби най-вече в туризма и то в родната Испания.

Там в определени моменти от годината при смяната на времето се постигат три часови зони - на островите и в континенталната част.


"Спрете играта с часовниците", призова Индрек Таранд от групата на "Зелените" в Европейския парламент. По думите му това е движение срещу природата, а "човек не е Господ". Снимка

За баща на идеята за лятно и зимно часово време се смята Бенджамин Франклин, но за първи в Европа се въвежда в Германия по време на Първата световна война. Скоро след това Великобритания последва примера й. В България въртенето на стрелките започва на 1 април 1979 година и така и до днес.

Смяната на часовото време се въвежда в Европа като военно-временна мярка, но век по-късно условията на живот, моделите на заетост и организиране на свободното време съществено са се променили. В последните години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан. Същевременно от зимното часово време се отказаха Беларус и Турция, а миналата година подобни намерения обяви Унгария. Финландска парламентарна комисия също призова правителството да поиска от Европейската комисия отмяна на директивата.

Очаква се днес да бъде гласувана Резолюция на Европейския парламент относно разпоредбите за лятното часово време. В нея се казва, че Европейският парламент призовава Комисията да извърши цялостна оценка на Директива 2000/84/ЕО относно разпоредби за лятното часово време и ако е необходимо, да представи предложение за нейното преразглеждане. Основанията, посочени в резолюцията са опасенията на гражданите, резултатите от научни изследвания, които установяват наличието на отрицателно въздействие върху човешкото здраве и необходимостта от единен за ЕС времеви режим. На практика това означава, че дори и да бъде гласувана тази резолюция ще бъде първа крачка в посока към промяна, но не и окончателна такава. Така при липсата на реална промяна в сега действащата директива ще преминем към лятното часово време на 25.03.2018 година.

За разлика от притесненията в Страсбург и Брюксел, на източната граница на съюза, промяната в часовото време предизвиква повече ентусиазъм, отколкото безпокойство. Край морския бряг традиционният евроскептицизъм отстъпва място на убедителните аргументи на пролетния оптимизъм, споделен от варненци пред репортера Вяра Николаева.

Репортажа на Кремена Иванова можете да чуете в звуковия файл.
Снимка

Дебатът можете да проследите онлайн чрез фейсбук страницата на Информационното бюро на Европейския парламент за България.

https://www.facebook.com/epiosofia/?hc_ref=ARSPgbNs44fU-TfD9-tLMb3WqYBQIsc5ijdz7AEOw-1mU-EjxYRyUXQ-2hQ8x29crW4



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04