Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко чист е въздуха във Варна? Проверете сами!

| обновено на 15.02.18 в 14:31
2
Снимка: БГНЕС

Варненци имат две възможности да проверяват сами, във всеки един момент концентрацията на фините прахови частици  над Варна и оттам и колко чист е въздухът, който дишаме. За целта е нужен достъп до интернет и буквално два клика.

Първата опция е интерактивната карта за качеството на въздуха в Европа. Тя е на Европейската агенция по опазване на околната среда, в която страната ни представя данните от всичките 34 станции в мрежата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОЗ). Данните там се представят в реално време, актуализацията им е на всеки час.

Припомняме, че варненската станция е в двора на училище „Ангел Кънчев”.

СнимкаСпоред изисквания на Световната здравна организация (СЗО), за да говорим за мръсен въздух, трябва в рамките на една календарна година да има отчетени поне 35 денонощия с превишаване на количеството на фините прахови частици във въздуха.

Концентрацията на фините прахови частици над различни райони във Варна може да се проследи в реално време и на сайта на гражданската инициатива airbg - https://airvarna.info/

Тя  представя мобилни устройства, сглобени от граждани и поставени на балкони или прозорци. За момента във Варна има над 20 подобни станции, но броят им непрекъснато се увеличава.

Понастоящем в страната има повече от 300 подобни граждански устройства, които мерят фините прахови частици.

Очаквайте още информация в програмата на Радио Варна, както и на нашия сайт.


Информация на БНР-Радио Варна. Всички права запазени. Позоваването е задължително!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Варна сред градовете с най-чист въздух у нас

Варна e сред градовете с най-чист въздух у нас. Това каза за Радио Варна Валери Серафимов, директор „Мониторинг и оценка на околната среда" към Изпълнителната агенция по околна среда. При изисквания на Световната здравна организация (СЗО) от..

обновено на 01.02.18 в 09:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП и Агенция „Митници“ с общи усилия срещу хазартната и наркотичната зависимост

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава..

публикувано на 15.08.24 в 18:54

Продължават преговорите между “Булгаргаз” и „Боташ“

Представители на “Булгаргаз” ЕАД и турската компания „Боташ“ проведоха пореден кръг от преговори по отношение на сключеното Споразумение между двете търговски дружества, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с Решението на Народното..

публикувано на 15.08.24 в 18:19
Илиан Илиев

Илиан Илиев за званието почетен гражданин на Варна: Тази награда е за труда на всички в "Черно море"

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев е един от шестимата удостоени тази година със званието почетен гражданин на Варна. Той получава признанието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му..

публикувано на 15.08.24 в 17:00
УКВ

Ден на отворените врати на ветрохода "Калиакра"

До 19 часа днес граждани и гости на Варна могат да видят баркентината "Калиакра", акостирала на Морска гара-Варна. Поводът за деня на отворените врати, обявен от Български морски квалификационен център, е във връзка с празника на Варна, 15 август,..

публикувано на 15.08.24 в 16:55
Президентът Румен Радев

Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в ЛГБТ закона

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, предаде БНР.  Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента..

публикувано на 15.08.24 в 16:41

"Храна за размисъл" гостува във Варна и разказва чрез традиционни ястия историите на бежанците у нас

Кампанията "Храна за размисъл" на Агенцията на ООН за бежанците гостува на Варна навръх празника на града.  Специалният камион, в който ястията от кампанията се приготвят на място, е във Варна през целия ден. Там той продължава да разказва историите на..

публикувано на 15.08.24 в 14:15

Тържествена архиерейска литургия в Катедралния храм и издигане флага на Варна (СНИМКИ)

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави в словото си имениците и всички варненци с празника на града в препълнения Катедрален храм "Успение Богородично" в морската столица. "Този празник  е цялата радостна тайна на тази..

публикувано на 15.08.24 в 13:15