Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лекарите в ТЕЛК - малко и пред пенсия

Снимка: БГНЕС

Лекарите от териториалните и националните експертни лекарски комисии - ТЕЛК и НЕЛК, вече ще могат да работят и извън комисиите. Това решиха само преди дни народните представители при окончателното гласуване на последните, засега, промени в Закона за здравето. Така отпада съществуващата досега абсолютна забрана медиците в комисиите да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане.

Сред аргументите на вносителите е, че по този начин се очаква да се преодолее проблемът с липсата на специалисти, които имат желание да работят в системата на медицинската експертиза?

Така ли е?

Чуйте мнението на Ангелина Бонева от Център за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ):


Как последните промени в Закона за здравето, които позволяват на лекарите от ТЕЛК да работят и извън системата на медицинската експертиза ще се отразят на самите лекари обяснява д-р Росица Георгиева, председател на ТЕЛК към болница „Св. Анна” във Варна, която работи в системата на медицинската експертиза от 1986 г.:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на представителите на танцови школи във Варна

Представители на над 50 танцови школи от цяла Североизточна България излязоха на протест по улиците на Варна,част от тях облечени в народни носии, предвождани от танцьори с тъпани, които скандираха "Изкуството е живот" и "Еднакви правила за всички". Присъстващите настояват школите да отворят при същите правила, при които спортните школи,..

публикувано на 16.01.21 в 12:53

Борисов: Мерките дават резултат, учениците най-вероятно ще се върнат в училище след януари

В сравнение с други държави в Европа ограничителните мерките в България срещу Covid-19 са либерални и дават резултат. Това коментира премиерът Бойко Борисов в Разлог, където заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев и с евродепутата Андрей Новаков посетиха Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог:..

обновено на 16.01.21 в 12:25

Понижаването на антигените не значи намаляване на имунитета към COVID-19

Понижаването на количеството на антигените няколко месеца след изкарана коронавирусна инфекция не означава и понижаване на нивото на защита от заболяването, заявиха специалисти от руския регулатор "Роспотребнадзор". "Роспотребнадзор" уточнява, че плавното понижаване на титъра /количеството/ на антигените след няколко месеца след прекараното..

публикувано на 16.01.21 в 12:19

Швейцария може да одобри ваксината на „АстраЗенека“ още този месец

Ваксината срещу Covid-19 на компанията „АстраЗенека“ може да спечели одобрението на швейцарския лекарствен регулатор още този месец, съобщи в. „Нойе Цюрхер цайтунг“, цитиран от Ройтерс. Регулаторът планира среща в края на януари, за да одобри препарата, след като вече даде зелена светлина за ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и..

публикувано на 16.01.21 в 12:14

Повече отсъствия за децата в предучилищна възраст до края на месеца

Увеличават срока за допустими отсъствия за децата от предучилищна възраст до 31-и януари.Отсъствията на децата, записани в задължителна предучилищна подготовка (5 и 6-годишни) в детска градина и училище на територията на Община Варна, са допустими по желание на родителите от 18.01.2021 г. до 31.01.2021 г., след писмено уведомяване на   директора..

публикувано на 16.01.21 в 11:09

Приют за 15 бездомници разкриват в Добрич

Община Добрич ще осигурява подслон за бездомни лица и семейства по проект, финансиран от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Договорът за услугата вече е подписан, осигурени са и средствата за осъществяването му. Средствата, отпуснати от Оперативната програма, възлизат на близо 111 хиляди лева. Те са предоставени по..

публикувано на 16.01.21 в 10:59

Професионален празник на хората, работещи в областта на растителната защита

На 16 януари се отбелязва професионалният празник на хората, работещи в областта на растителната защита, той е обявен с Решение на Министерски съвет от 28 септември 2005 г. Преди 118 години, с указ на княз Фердинанд от 16 януари 1896 г., е утвърден първият нормативен акт в България в областта на..

публикувано на 16.01.21 в 10:22