Ученици от Варна призовават да гласуваме за Европейско дърво на годината

6
Стойна Илиева
Снимка: Радио Варна

Днес е последният ден, в който можем да подкрепим българския финалист в конкурса за „Европейско дърво на годината 2018”. Нашата страна се представя с три величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско, засадени в края на XIX век и извисяващи се на над 30 м. височина. Това са най-старите и високи секвои у нас.

За този конкурс ни напомнят  варненски ученици, макар и в дървена ваканция. Осмокласниците от Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”, призовават съграждани и сънародници да гласуват и подкрепят българския финалист. Любовта към  природата и нейното опазване запалва у тях учителката им по биология Стойна Илиева. А историята тръгва от ливанския кедър, който вече 12-та година се отглежда в двора на училището...

- Ние бяхме участници в инициативата, която се провежда тук в България за Дърво на годината. Нашите ученици се включиха в номинациите, като номинираха дърво, което расте в двора на Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров". това е един ливански кедър. Той е засаден от наши ученици преди 12 години по един проект за озеленяване на училищния двор. Доста випуски се грижиха за него.

- Какъв е ангажимента на сегашните осмокласници към това дърво?

- Не са чак толкова големи грижите. Но това, че те са привързани към дървото, че са проучили историята му и това, че са се поинтересували какво е това дърво, от какъв вид е, къде се среща - това е ангажиращо.

- Вие ли сте човека, който е двигател на всичко това във вашето училище?

- И моите колеги.

- Сега от Вас тръгва и инициативата да подкрепим българската номинация в конкурса "Европейско дърво на годината 2018".

- Да, дървото не е варненско, но пък ние го подкрепяме. Дървото е българско.

- Сега във време, в което във Варна се правят толкова много ремонти по улиците, разширяват се булеварди и се отнема от зелените площи, говорите ли си с вашите ученици за опазването на  зеленото в града?

- Да. Сега искаме да се включим в един проект за бъдещото развитие на Варна. Или казана по друг начин - за градовете на бъдещето. за това как може да се появят така наречените светещи дървета, с които да се пести електрическа енергия. Учениците търсят идеи.като например за това как може геотермалните води във Варна да бъдат използвани. Дори на покрива на училището /сградата на ПГИ  "Д-р Иван Богоров"/ има инсталирани слънчеви панели, които се използват за учебни цели. Аз поне не зная да има друго училище във Варна, което да има такива соларни панели.Българската номинация на трите величествени секвои в Кюстендилско, които са номинирани в конкурса „Европейско дърво на годината 2018”, могат да бъдат подкрепени на страницата на конкурса: www.treeoftheyear.org

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лилия Христова: 5 години е гаранцията за ремонтите на училищата във Варна

Сагата с ремонтите на седем училища и три детски градини във Варна на стойност 16 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж" приключи. Това съобщии Лилия Христова-директор на дирекция "Образование" в общината.  Тя обяви ,че има петгодишна гаранция относно качеството на изпълнението и, където бъдат констатирани нередности, те ще бъдат..

публикувано на 10.12.19 в 15:51

Букет от гласовете на Радио Варна за празника

85 години Радио Варна: един достоен юбилей, който честваме точно днес. Дали са малко, или пък много, историята ще покаже. Ние, които работим тук ежедневно, споделяме в пет секунди какво е радиото за нас . А то е и много повече. Ваня Славова събра букета от звуци в следващия репортаж:

обновено на 09.12.19 в 06:16

Николай Николов: Икона на Св. Никола ме пазеше в морето

Николай Николов е плавал седем години с големи туристически лайнери. Бил е на круизи със звезди като Том Круз и Тина Търнър. Сега е преподавател в Колежа по туризъм. Със съпругата си Стела имат трима синове, средният е роден днес и носи името Никола. По традиция на Никулден семейството ходи на църква, а вечерта в дома им се събират всички роднини..

публикувано на 06.12.19 в 15:30
Цветан Кюланов

Развитие на регионите е сред приоритетите на новата ЕК

Основните приоритети на новата Европейска комисия, начело с председателя Урсула фон дер Лайен, която вече встъпи в длъжност, ще са: икономика в интерес на хората и т.нар."Европейски зелен пакт", чиято цел ще бъде Европа да стане първият континент неутрален по отношение на климата. Темата за справедливото възнаграждение е обща за целия Европейски..

обновено на 05.12.19 в 12:34

Звезди от АХАТ: "К'во яко парче беше това"

30 години изминаха от излизането на един албум, който се превърна в крайъгълен камък за българската рок музика. Албум, който стана олицетворение на годините преди и след прехода. Албум, който се превърна в личната история на стотици хиляди българи. Албум, който даде "Черната овца" - композиция, определена като най-добрата българска рок песен на всички..

обновено на 03.12.19 в 17:21

За 85-годишнината на Радио Варна потомци разказват неизвестни факти за Александър Кръстев

Дни преди 85-я рожден ден на  Радио Варна, който ще отбележим на 9-ти декември, тази сутрин в предаването "Новият ден" разказахме за първия програмен ръководител на Радиото и автор на неговия химн - композитора, диригент и педагог Александър Кръстев. Възпитаник на Консерваторията в Загреб със специалност цигулка, той е един от основателите..

публикувано на 03.12.19 в 10:19
Фреди Люпке

Фреди Люпке: "Радио Варна е сбъднатата ми мечта"

Сбъдната мечта е работата в Радио Варна за Фреди Люпке. Той бил ученик в Първа езикова гимназия, когато започнал работа в радиото – едва 17-годишен. През юни 1984 година, в немската редакция. 35 години по-късно си спомня за преживяното с усмивка и с вълнение пристъпва в новите цифрови студиа, помнейки времето на магнитофонните ленти и..

публикувано на 02.12.19 в 09:59