Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират читалището и Сапаревата къща в Провадия

| обновено на 06.03.18 в 15:21
6
НЧ "Алеко Константинов 1884"-Провадия

Ремонт на две знакови сгради, започва от днес Община Провадия по проект за енергийна ефективност. Сградите са на Народното читалище „Алеко Константинов 1884”, която е паметник на културата, и на Сапаревата къща, която е дарение на общината.

Сградата на читалището е построена през 1951 година. Позакърпвана през годините, днес е в много трагично състояние, каза за радио Варна секретарят на читалището Силвия Боева. Фасадата е олющена, мазилката изкъртена, покривът има нужда от ремонт, а дограмата да се подмени. Същото е положението и в Сапаревата къща, където се провеждат детските школи и репетират певческите и танцови състави.

През следващите 100 дни, и при хубаво време, ще бъдат извършени ремонти и на двете сгради, каза за радио Варна инж. Янко Янков, координатор на проекта за енергийна ефективност, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”. Проектът е на стойност 1 043 290 лв.

И още промени...

480 седалки получи като дарение  за зрителния салон Народно читалище „Алеко Константинов” в Провадия, съобщи още Силвия Боева. С тях ще бъдат подменени сегашните, които са изпочупени и не са подменяни от 1951 година, когато е била построена сградата. Новите седалки са дарение от софийско кино, със съдействието на инж.Георги Петров - председател на Асоциация "Съвременни читалища" - София. В момента салонът разполага с 460 места, включително и тези на балкона. С поставянето на новите седалки, местата ще намалеят с около 160 и ще останат 300, защото салонът ще бъде направен по нов начин. Добрата новина, е че ще има места и за хора с увреждания. 

Чуйте още в звуковия файл:




Провадийци много държат на сградата на читалището, защото тя е строена с лични пари от предците им. 

Строежът започва през 1919 година, когато се учредява комитет за построяване на читалище храм-паметник в памет на загиналите във войните провадийци.

Мечтата на местните жители, да имат сграда на читалището, се сбъдва  в края на 1951 година. Тогава строежът е завършен. Сградата се намира в кв. Вароша, където е било построено първото училище и където е храмът "Св. Благовещение" / строен в периода 1911-1923г./.  Църквата  работи и до днес, но училището е съборено и на негово място е изграден парк.

Сапаревата къща, другата сграда, която община Провадия ще ремонтира, е дарена на общината от доктор Марко Сапарев. Неговата воля е била в къщата му да се развива дейност свързана с деца. Преди много години в нея имаше детска градина, но днес демографската криза е причина детското заведение да бъде закрито. В момента в сградата се провеждат детските школи, там се събират певчески и танцови състави. Провадийци знаят къщата като  - Сапаревата, на името на дарителя й. В действителност  тя носи името на Светослав Обретенов, видният български композитор, който е роден в Провадия и на чието име в града се провежда Национален музикален конкурс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Качеството на морската вода - отлично, изключение правят Офицерският и Централният плаж

Отлично качество на крайбрежните морски води отчитат от Регионалната здравна инспекция във Варна след мониторинг от 23 зони за къпане в областта - от местност Панорама, комплекс "Златни пясъци" до град Бяла. Изключение правят само два плажа в морската столица - Офицерският и Централният във Варна.  Получените резултати от микробиологичните..

публикувано на 29.07.24 в 09:46

Шофьор с над 2 промила алкохол в кръвта хванаха в кв. "Аспарухово"

Шофьор с над 2 промила алкохол хванаха варненските полицаи, съобават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Около 10 часа в неделя в квартал "Аспарухово" служителите на реда спрели за проверка лек автомобил. Силната миризма на алкохол, носеща се от купето накарала униформените да проверят водача за употреба на спиртни напитки. Тестът отчел над 2..

публикувано на 29.07.24 в 09:42

Общинският съвет във Варна заседава днес

Общинският съвет във Варна се събира днес – 29 юли, за 13-и път от началото на мандата. В заседанието с начален час 10 са включени 13 точки. Една от тях е удостояване на граждани с почетни звания и знаци. За най-високото отличие на Общината са предложени общо шест личности, сред които са селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан..

публикувано на 29.07.24 в 09:17

14 случая на Ковид-19 през юли във Варна

14 са случаите на Ковид-19 във Варна за месец юли, съобщиха за Радио Варна от РЗИ-Варна.  Около 37 % от заболяването в страната е с новия вариант „Флирт“, уточни доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Той е изключително заразен, но протича сравнително леко – с отпадналост, висока температура, болки в..

публикувано на 29.07.24 в 09:09

Президентът връчва днес третия проучвателен мандат на ИТН

Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.  В 12 часа днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер, който да се опита да състави правителство. В Конституцията не е посочен срок за..

публикувано на 29.07.24 в 09:00

Жегата се завръща

Най-прохладно тази сутрин е в районите на Добрич и Карнобат, където са измерени 17 градуса, 18 градуса е в Шумен, 19 в Ахтопол, 20 в Шабла. По 21 градуса е към 6.00 часатемпературата на въздуха в Разград, Бургас и Варна, като във Варна атмосферното налягане е 1015 хПа – по-високо от средното за месеца, ще се понижи до края на деня, а..

публикувано на 29.07.24 в 06:26

Адресите без ток

На 29.07.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Александър Василев, ул. Петко Напетов и ул. Цар Иван Страцимир, електрозахранени от ТП 131. Смущенията на електрозахранването ще бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 05:00