Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Манева - когато живееш с мисията да помагаш на другите

Христина Манева

Христина Манева повече от 20 години се е отдала на обучението на незрящи хора. Помага им да преодолеят себе си и да излязат навън, в света, който преди са могли да видят. Когато става дума за обучение, се има предвид самостоятелното придвижване в дома и на улицата. За да могат да излязат извън сградата, да се чувстват безопасно и да могат да се движат спокойно, незрящите хора трябва да могат да се ориентират с "бял бастун", споделя Христина Манева. Обучението на незрящите означава те да могат да разпознават настилката, по която се движат, да умеят да ползват ориентири като огради, стени, бордюри, парапети, които много помагат на слепите хора. Когато тези умения бъдат овладени, започва работата по изработването на маршрут, по който незрящия да се придвижва от една точка до друга точка на града - примерно от автобусна спирка до техния дом, което предполага преминаването през много препятствия.

- Това е едно сериозно предизвикателство пред хората и не винаги те са готови да се решат да го направят. Но когато решат и когато започват да го правят, е много приятно, защото виждаш един прекрасен резултат. Отваряш врата към света, който е около тях и те започват да водят един по-съдържателен живот, по-самостоятелен.

- Защо се посветихте на обучението на незрящи хора?

- Първо на мен ми е приятно да работя с хора. Второ - аз самата също имам зрителен проблем и може би аз бих се докоснала повече, по-близо до техния проблем. Тези хора са достойни хора. Това напълно невиждаш човек да се реши да тръгне сам - за мен това означава, че човекът има голям кураж. И е решен на всичко.

Чуйте повече в интервюто на Мартин Николов с Христина Манева в звуковия файл.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

БАБХ: Фермерите да избягват търговия с животни от Румъния и Гърция

Поради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с чума по дребните преживни животни, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага мерки с цел недопускане на появата на болестта у нас. Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби. С..

публикувано на 26.07.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

НАП напомня за важни крайни срокове до 31 юли

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) за второто тримесечие на 2024 г. Това е и последният ден за..

публикувано на 26.07.24 в 10:01

Огромни разрушения в Елин Пелин, дрон с термокамера облита района на инцидента

Хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин, предаде БНР.  Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило два пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:21

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" днес и утре

Ден на отворените врати ще се проведе на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  О т 13 до 17 часа днес плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, за да бъде разгледан от варненци и гости, а на 27 юли, събота, ще бъде отворен за посещение от 9 до 11 часа. Събитието се организира по..

публикувано на 26.07.24 в 07:00

Адресите без ток на 26 юли

На 26.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Величково и с. Цонево - клиентите, електрозахранени от ТП 7 и МТП 23. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч...

публикувано на 26.07.24 в 06:16

Денят започва с облаци, но ще завърши със слънце

Утрото в петък ни посреща с прохладно и ветровито време. Днес денят ще започне с по-значителна облачност, на места все още ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Постепенно валежите ще спрат и до вечерта облачността ще се разкъса и намалее до ясно. Ще духа умерен вятър от север-северозапад, привечер ще..

публикувано на 26.07.24 в 06:02

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в някои от селата в..

публикувано на 25.07.24 в 21:49