Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световни учени ще развиват наука в помощ на туризма във Варна

Това ще стане в единствения за страната Центъра за компетентност в креативните и рекреативните индустрии към Висшето училище по мениджмънт във Варна. Според универистетския рейтинг на Министерството на образованието и науката училището е първо по критерии за научни изследвания. Проектът е на стойност седем милиона евро. Разработен е от ВУМ заедно с още седем институции за наука и образование: Технически университет и Институт по океанология "Фритьоф Нансен" от Варна, Русенски университет "Ангел Кънчев" , гр. Русе, както и Национална художествена академия, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, Институт за изследване на обществата и знанието от София.

ИНКРЕА ще допринесе за включването на Варна в Националната пътна карта за научни изследвания и най-вече за популяризиране на дестинацията сред световните научни светила, изследователски мрежи и младежи, които желаят да развиват наука в областта на креативните и рекреативните индустрии.

Подробности от разговора на Ваня Славова с ректора на Висшето училище по мениджмънт Тодор Радев:ВИЖТЕ ОЩЕ

COVID-19 оцелява върху тъканите до 3 дни

Тревожно ново проучване разкрива, че вирусът, който причинява COVID-19, може да оцелее върху тъкани, като дрехи, завеси, килими или тапицерия, до три дни, онформира "Ню Йорк пост". Между полиестер, полупамучните тъкани и 100% памучните тъкани, полиестерът..

публикувано на 24.02.21 в 17:06

Отложиха делото за плажа на „Росенец” заради липса на експерти -

Административният съд в Бургас отложи делото за плажа в парк Росенец за 21 април , предаде кореспондентът на БГНЕС. Причината е липсата на експерти, които да извършат назначените от съда две експертизи- геодезическа и техническа. Те трябва да установят дали има плаж пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган или това е..

публикувано на 24.02.21 в 16:47

Радио Варна кани на среща участниците в парламентарните избори

Предизборният щаб на Радио Варна кани представителите на регистрираните в Районните избирателни комисии /РИК/ политически партии, коалиции и инициативни комитети във Варна, Добрич и Бургас на среща за запознаване с възможностите и тарифите за отразяване на предизборните прояви на кандидатите за народни представители. На срещата ще бъде..

публикувано на 24.02.21 в 16:47

Още 10 години удължаване на забраната за такса роуминг иска ЕК

Тази сряда Еврокомисията предложи удължаване на забраната за такси за роуминг на мобилни телефони в ЕС за допълнителни 10 години, съобщи АФП. Блокът през 2017 г. се отърва от таксите, които бяха голямо главоболие за потребителите на мобилни телефони, пътуващи..

публикувано на 24.02.21 в 16:45

Ботаническата градина във Варна си върна заградените парцели

Варненският окръжен съд отмени със свое решение въвода във владение на частни лица на поземлен имот на площ от 18 декара  в рамките на Ботаническата градина във Варна , постановен на  26 август миналата година. По този начин от Ботаническата градина нямаха достъп до уникални растителни видове на територията на оранжерията им, което доведе до..

публикувано на 24.02.21 в 16:37

Започна дългоочакваният ремонт на Зоопарка във Варна

Започна ремонт и модернизация на Зоопарка във Варна, съобщи директорът Иванка Стоянова. Реализацията на проекта се ще се осъществи на два етапа – първият включва ремонт и благоустрояване в сектор „Хищници“, зона „Големи котки“. Вторият - обновяване на входа за посетители, на зоната за отдих и рекреация, ремонт на клетките и пространствата на сектор..

публикувано на 24.02.21 в 16:25

Българите в Англия настояват за промяна в Изборния кодекс и разкриване на повече секции

Българската общност във Великобритания настоява в петиция да бъде направена промяна в Изборния кодекс, който в сегашния си вид не разрешава в страни извън Европейския съюз да бъдат разкривани допълнителни секции, ако минимум 60 души заявят желание за формиране на такава /чл.14, ал.5 от ИК/. Три варианта сме предложили в петицията, каза за..

публикувано на 24.02.21 в 16:21