Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът на ВМС навършва 140 години

Днес се навършват 140 години от създаването на Представителния духов оркестър на ВМС. Първообразът му е създаден на 28 февруари 1884 г. към Дунавската флотилия в Русе и е наброявал 22 оркестранти. В продължение на 36 години, диригенти на оркестъра са чужденци, пет от които са чехи. Общо 18 души са държали диригентската палка. Първи диригент е Франц Минарек, а първият българин, който поема ръководството на флотския оркестър през 1920 год. е Димитър Харалампиев. В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов, а помощник-диригент е капитан-лейтенант Георги Зайранов. Годишнината е повод за разговора с диригента на оркестъра на ВМС капитан Мирослав Трифонов.

Тази година оркестърът отбелязва своята 140-та годишнина. Разкажете повече за създаването му и за неговите първи диригенти.

Представителния духов оркестър на ВМС е създаден в Русе на 28 февруари 1884 година, въпреки че три години по-рано има оркестър, който не е щатен. Той е бил създаден по предложение на руските офицери, които тогава са командвали новосъздадената Дунавска флотилия. Така или иначе духовият оркестър е създаден през 1884 година, той е вторият в България, след оркестъра на Гвардейския конен полк в София. На 28 февруари е назначен и първият щатен капелмайстор – Франц Минарик. 36 години нашият оркестър се води от чехи, интересното е, че малкото име на почти всички тях е Франц... Последният чех, който води оркестъра до 1920 година е Венцислав Павел – също един бележит диригент и музикант. Според Ньойският диктат всички чужденци са изведени от армията и тогава е назначен първият български капелмайстор на оркестъра.

Как се промени репертоара на оркестъра през годините? Вече свирите и по-нови композиции...

Оркестърът на ВМС е с огромен репертоар. В нотния ни архив има запазени над 2500 заглавия, което не е никак малко. Класическата музика винаги е била в репертоара ни, но от доста години навлезе и съвременната музика. Аранжиментите на тия композиции си ги правим ние или ги намираме по различни начини, включително и от приятели. Стараем се еднакво добре да интерпретираме и Моцарт, и Майкъл Джексън.

Чуйте цялото интервю с капитан Трифонов, който разказва интересни случки от историята на оркестъра на ВМС:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29

Жълт код за значителни валежи във Варна и областта в събота

Жълт код за значителни валежи от дъжд е обявен за област Варна в събота, 20 април. През нощта облачността ще се увеличи до значителна, над Югоизточна България ще завали дъжд. Вятърът от североизток ще се усили. Минималните температури ще са между 5° и 10°. Утре ще бъде облачно и дъждовно, на юг от Стара планина и по Черноморието се очакват..

публикувано на 19.04.24 в 15:05