Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит празник, таксиметрови шофьори!

Днес отбелязваме Международния ден на таксиметровите шофьори. Репортерска проверка на Радио Варна установи, че варненските водачи на жълтите автомобили изобщо не знаят за съществуването на празника си. За тях днес е просто четвъртък - поредният работен ден, в който превозват премръзнали граждани заради ниските температури и снега.

Денят на таксиметровия шофьор, не е избран случайно, защото на 22 март през 1907 г. по улиците на Лондон се появяват за първи път автомобили, оборудвани със специални броячи, наречени "taksimetr” - от френското „такси” и „метрон” - на гръцки “измерване”.

Причината, която задържа шофьорите в професията са свободата, ненормираното работно време и най-вече контакта с различни и интересни хора.

Като трудности определят ежедневното напрежение, задръстванията в града и нереалното заплащане на труда им.

Понякога от един таксиметров курс се раждат истински приятелства, любовни истории, дори и човешки животи. Как - чуйте в прикачения звуков файл:




Снимка

Таксиметровите шофьори не са просто шофьори, често те влизат и в ролята на психолози, екскурзоводи, та дори и брокери,... разказа варненски шофьор с 14-годишен стаж зад волана.

"Клиентите често споделят проблемите си - финансови предимно, семейни,... кой загубил в казиното, кой спечелил, трети - съкратен от работа... Ние помагаме с каквото можем. Някой, ако търси квартира - съдействам, давам информация. Препоръчвам им заведения, туристически атракции, забележителности."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на "Аспарухово": Разбирам притесненията на протестиращите, кедрите са символ за района

Жители на квартал "Аспарухово" ще излязат на протест тази събота от 17.00 часа срещу изсичането на няколко кедрови дървета в центъра на квартала. Причината за намерението за премахването е предстоящ строеж на 6-етажна кооперация, каза за Радио Варна един от организаторите на протеста Елена Христова. Тя поясни, че застрашени от отсичане са седем дървета,..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

Затварят за час пътя Бургас-Варна след Обзор в събота

В събота предстои да бъде затворен пътят Бургас - Варна (след Обзор) заради протести. Своето недоволство ще изразят граждани от Попович, област Варна, от 11 до 12 часа, предаде БНР-Бургас.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през..

публикувано на 01.08.24 в 15:38
Министерство на земеделието

Освободиха Таня Георгиева от длъжността заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на земеделието е освободена Таня Георгиева, предаде БНР.  В молбата ѝ като причина за напускането са посочени лични причини, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Въпреки че част от браншовите организации в земеделието от две седмици настояват за оставката на..

публикувано на 01.08.24 в 15:00

Дебат "за" и "против" ветрогенератори в балчишки села, развръзката предстои

Продължителният дебат „За“ и „Против“ изграждането на вятърни централи в землищата на балчишките села Соколово и Тригорци натежа в посока Община Балчик да изтегли проекторешението за одобряване на подробните устройствени планове от дневния ред на Общинския съвет, по предложение на самите съветници. „Има нужда от още разяснителна кампания“ – оттегли..

публикувано на 01.08.24 в 14:42

Възстановяват светофара до кръговото на "Почивка" до 20 август

Светофарът на кръстовището на улица "Янаки Богданов“ и бул „Княз Борис Първи“ във Варна, след спирка  „Почивка“, ще бъде възстановен до 20 август. Това съобщи за Радио Варна Илия Коев - заместник-кмет на Община Варна. Той допълни, че след проведен разговор със строителната фирма, която реализира ремонта на улица „Арх.Манол Йорданов“, е постигнато..

публикувано на 01.08.24 в 14:35

Антитерористично учение по залавяне на масов убиец проведоха в Добрич

Антитерористично учение по залавяне на масов убиец проведоха днес от Областната дирекция на МВР в Добрич. Регионалното учение се изпълнява във връзка с утвърден план на главния секретар на Министерството на вътрешните работи Димитър Кангалджиев. В акцията участие взеха полицейски служители, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 01.08.24 в 14:26

Община Варна: Има възможност за възстановяване на маршрута на линия 10 на градския транспорт

Има осигурена техническа възможност за възстановяване на маршрута на линия 10 на градския транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна.  До края на деня ще бъде положена хоризонталната маркировка по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“. Трасето беше завършено през последните два дни с плътен асфалтов слой и..

публикувано на 01.08.24 в 14:21