Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без осветление за час в помощ на Земята

Половината от растителните и животинските видове са изложени на риск от изменението на климата. Те дори може да изчезнат в Амазонка, Арктика и Галапагос, в Средиземноморието и в Черноморския басейн. Дори ако се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничване на повишаването на температурата под 2 ° C, тези места могат да загубят 25% от видовете си. Това показват данните на Университета в Източна Англия, Университета Джеймс Кук (Австралия) и WWF.

За поредна година на на днешния ден инициативата „Ча­сът на Зе­мя­та“ ще обе­ди­ни ми­ли­о­ни хо­ра по све­та с по­с­ла­ния и дей­с­т­вия за опа­з­ва­не на пла­не­та­та. Споделеният ни дом е из­п­ра­вен пред за­с­т­ра­ши­тел­на за­гу­ба на био­раз­но­о­б­ра­зие и кли­ма­ти­ч­ни про­ме­ни. За това и мотото тази година е „Свържи се с природата“. А правилата за участие са съвсем прости. Изгасете осветлението поне за час от 20.30 до 21.30.

Това ще направи и Община Варна като в знак на съпричастност към каузата ще бъде изключено осветлението на административната сграда и на  други по-малки общински обекти в града.

В часа без осветление доброволци на Българската червенокръстка младежка организация ще проведат мирно шествие в Бургас. Участниците в него ще тръгнат от Бургаския свободен университет и ще стигнат до сградата на местната община. Там ще бъдат пуснат летящи фенери и ще има огнено шоу. 

Община Добрич ще загаси за час фасадното осветление на Дома-паметник „Йордан Йовков“, храмовете „Света Троица“ и „Свети Георги“ и малка част от уличното осветление в тези райони. Добрич се включва към десетото издание на инициативата за шести път.

В Балчик ще бъ­де за­га­се­но ос­ве­т­ле­ни­е­то на фа­са­ди­те на Об­щи­на­та и на културно-информационен център Мел­ни­ца­та.

В балчишкото село Соколово на 24 март ще организират викторина на тъмно. За по­ре­д­на го­ди­на до­ма­кин на съ­би­ти­е­то ще бъ­де ба­рът в цен­тъ­ра на се­ло­то. Всеки е добре дошъл с всичките си приятели в 20,00 часа със свещ. Игрите ще бъ­дат на български и на ан­г­лий­с­ки език.

Община Kаварна също ще изключи за един час фасадното осветление на институции и паметници на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сезонни работници избягаха от работодателите си след седмица престой в Слънчев бряг

Сезонни работници,  наети от трети страни избягаха от работодателите си. За това съобщиха самите потърпевши хотелиери. Става дума за служители от Непал и Шри Ланка, които изчезнали без следа още след първата седмица престой в Слънчев бряг, предава NOVA. Към момента данните от полицията са, че изчезналите са четирима регистрирани у нас..

публикувано на 25.08.24 в 10:00

Започва Международната колоездачна обиколка на България

От днес до 29 август, четвъртък, ще се проведе 71-та Международна колоездачна обиколка на България. За повишаване безопасността на движение е необходимо шофьорите да карат внимателно , да спазват пътната сигнализация и въведената временна организация, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Обиколката днес ще..

публикувано на 25.08.24 в 09:38
Снимката е илюстративна

Мъж обра жилище в София, докато собственичката е в него

26-годишен мъж е задържан тази нощ, след като обра жилище в София, докато собственичката е в него. Сигналът е подаден малко преди полунощ. Жената, която живее в апартамента, намиращ се на улица "Вардар", е заварила крадеца в спалнята си и го подгонила.  В опита си да избяга той е скочил и бил заловен от патрул на Трето полицейско..

публикувано на 25.08.24 в 09:35

Аксаково празнува със Стоичков и Станка Златева

Кулминацията на поредица от празнични прояви е тази неделя. Денят започва с празнична литургия в църковен храм „Свето Успение Богородично“, гр. Аксаково. Традиционният автомобилен ретро събор отново ще бъде в центъра на града. Сред стотиците гости в последния уикенд на август в града ще изгреят имената на футболната мегазвезда Христо..

публикувано на 25.08.24 в 09:24

Жълтият код за жеги е в сила и в неделя, 25 август

За по-голямата част от България е обявен в сила жълт код за опасни горещини в неделя, 25 август. Синоптиците прогнозират захлаждане да започне в началото на следващата седмица. Максималните температури ще бъдат между 33 градуса и 38 градуса, в София - около 33 градуса. След обяд над Източна..

публикувано на 25.08.24 в 09:21

Отново високо напрежение в Близкия изток, Израел обяви извънредно положение след като атакува "Хизбулла"

Израелската армия извърши десетки превантивни удари в Ливан, след като разкри подготовка за "мащабни атаки" от терористичната групировка Хизбула. Военните предупредиха израелците да очакват мащабна атака с ракети и дронове. Сирените за въздушна тревога прозвучаха в северната част на страната. На свой ред Хизбула минути обяви мащабна операция...

публикувано на 25.08.24 в 08:36

Трима са вече задържаните за нападението в Солинген, сред тях е и предполагаемият извършител

Трима души са арестувани В Германия за убийството на трима души в град Солинген в западната част на страната. Вчера терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Според германската полиция е задържан „истинският заподозрян“ за нападението с нож в петък вечерта, при което бяха ранени и 8 души. Властите съобщиха,..

публикувано на 25.08.24 в 08:33