Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души с туберкулоза, след безплатните прегледи във Варна

Снимка: архив

104 души се преминали безплатен преглед за туберкулоза в дните на отворени врати, които се проведоха през изминалата седмица в Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна. Двама са приети в болницата със заболяването, а 44–има са с риск за туберкулоза. „Да приемем двама души със заболяване никак не е малко.”, каза за радио Варна управителят на Тубдиспансера доц. Христо Ганчев. 

Той посочи, че туберкулозата се подценява от държавата, а истината е че и в 21 век има хора, които умират от нея.

В момента 28 души са лежащо болните в здравното заведение, което оцелява финансово със средства от бюджета на Община Варна. 

Чуйте още в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експлозия в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал в завода за целулоза край Свищов. Има леко пострадал служител. Това потвърди за БНТ кметът на Свищов. Инцидентът е станал в отделение на завод "Свилоза". Първо е избухнал пожар, след което е имало взрив. На мястото има четири пожарни екипа.

публикувано на 29.07.24 в 12:21
Община Балчик

ОбС - Балчик заседава за приемане отчетите на публичните финанси

Финансите за 2023 и 2024 година ще разгледат на заседанието си на 1 август общинските съветници в Балчик. Отчетът за миналата година възлиза на близо 40 милиона лева или 88 процента от уточнения план 45,320 млн.лв, а изпълнението за шестте месеца на тази година е близо 20 милиона при рамка от 44 млн. лв.  Ще бъде определен представител на Общината..

публикувано на 29.07.24 в 12:19

И свободният паркинг на Албена вече е платен

От миналата седмица безплатният паркинг „Лазур“ в горната зона на Албена вече е платен. Цената му е 8 лева, колкото струва паркирането за 24 часа на паркинг „Автогара“ в комплекса. Цената за зелена зона не е променена – до края на септември е 20 лева, а синята зона – 10 лв. В сила е 30-минутният безплатен престой от първоначалното влизане в курорта..

публикувано на 29.07.24 в 12:13

Президентът връчи мандата на ИТН, те го приеха

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на редовното правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Папката бе приета от Тошко Йорданов от "Има такъв народ".  Президентът връчва днес третия проучвателен мандат на ИТН Ние сме наясно каква е отговорността ни. Ще подходим практично и с разум, подчерта Йорданов.  От ИТН ще..

публикувано на 29.07.24 в 12:09

Жители на "Виница" против новите колчета, от Общината обясниха причината да са там

Делинеаторите, които миналата седмица бяха поставени в участък от бул. „Осми приморски полк“, са резултат от задълбочен анализ и множество сигнали на граждани за нарушения и предпоставки за инциденти. Това обясни по време на приемния си ден заместник-кметът по обществения ред и сигурност Илия Коев. Въпросът беше поставен от граждани, живущи и работещи в..

публикувано на 29.07.24 в 11:45

Открита е строителната площадка за изграждане на нова сграда на библиотеката във Варна

От миналата седмица е открита строителната площадка на паркинга до Общината във Варна за изграждането на нова сграда на библиотеката във Варна. Това съобщи за Радио Варна кметът на града Благомир Коцев.  От Общината са обявили конкурс за избор на главен изпълнител на строителството, което по предварителни разчети е на стойност между 57..

публикувано на 29.07.24 в 10:55

Започна сесията на ОбС, отложиха точката за отпускане на средства за ДКЦ-то в кв. "Аспарухово"

Сесията на общинските съветници във Варна започна с почитане паметта на наскоро починалия Людмил Бучев, заместник-кмет на район "Младост" и доц. Христо Ганчев, управител на Тубдиспансера във Варна.  Общинският съвет във Варна заседава днес В началото съветниците на "Възраждане" прочетоха декларация, в която твърдят, че Общината и Пожарната не са се..

публикувано на 29.07.24 в 10:54