Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1928 г. е най-старата детска книга в Детския отдел във Варна

9
Стари детски книги
Снимка: Радио Варна

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга и рождената дата на един от най-обичаните писатели на приказки Ханс Кристиян Андерсен.

Ако обичаме да четем, то е защото го правим от малки. Обичта към книгите, историите и най-вече към онзи момент на усамотение с книгата – стават част от нас още от деца.

А сега си представете да работите 30 години сред детски книги – безброй издания стари и нови, подредени по рафтове, които чакат нечия малка ръка да вземе и да прочете. Това е ежедневието на Жечка Кераджиева, библиотекар от в Детския и средношколски комплекс към РБ «Пенчо Славейков» във Варна.


Какво са 30 години работа сред детски книги?

Жечка Кераджиева

„30 години любов. И към книгата и към детето. Детето е онова малко бисерче, което идва и когато те погледне ти вече се предаваш.И търсиш най-доброто, което можеш да дадеш. Моите любими детски книги са „Патиланско царство” и  чудесните  френски приказки с прекрасните илюстрации. Продължавам да чета детски книги. Гледаме всички колеги да сме в крак с това, което е модерно, за да можем адекватно да реагираме и да предложим най-доброто на децата.”, сподели за Радио Варна Жечка Кераджиева.



Най-старата детска книга в детския отдел на библиотеката е издание от 1928 г. на «Сестрите на Макс и Мориц», с автор на българския текст от Ран Босилек. Книгата е по-скоро интересна като артефакт, нещо което да покажем на децата, каза още Жечка Кераджиева.


Снимка

Новото заглавие, което очакват в библиотеката е «Зайчето Питър» от английската писателка Биатрикс Потър.

По повод Международния ден на детската книга -  2 април,  екипът на детския отдел ще гостува в Детска градина «Слънчо».

На 3 април от 10.30 часа в библиотеката ще се проведе Великденска работилница «Четете  очички - майсторете ръчички», на която са поканени всички деца.

Редовен читател на книги е третокласничката Димана Ангелова, която рано сутринта връщаше и вземаше книги от библиотеката, заедно със своя татко. Кои книги харесват тя и нейният татко – чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Експлозия в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал в завода за целулоза край Свищов. Има леко пострадал служител. Това потвърди за БНТ кметът на Свищов. Инцидентът е станал в отделение на завод "Свилоза". Първо е избухнал пожар, след което е имало взрив. На мястото има четири пожарни екипа.

публикувано на 29.07.24 в 12:21
Община Балчик

ОбС - Балчик заседава за приемане отчетите на публичните финанси

Финансите за 2023 и 2024 година ще разгледат на заседанието си на 1 август общинските съветници в Балчик. Отчетът за миналата година възлиза на близо 40 милиона лева или 88 процента от уточнения план 45,320 млн.лв, а изпълнението за шестте месеца на тази година е близо 20 милиона при рамка от 44 млн. лв.  Ще бъде определен представител на Общината..

публикувано на 29.07.24 в 12:19

И свободният паркинг на Албена вече е платен

От миналата седмица безплатният паркинг „Лазур“ в горната зона на Албена вече е платен. Цената му е 8 лева, колкото струва паркирането за 24 часа на паркинг „Автогара“ в комплекса. Цената за зелена зона не е променена – до края на септември е 20 лева, а синята зона – 10 лв. В сила е 30-минутният безплатен престой от първоначалното влизане в курорта..

публикувано на 29.07.24 в 12:13

Президентът връчи мандата на ИТН, те го приеха

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на редовното правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Папката бе приета от Тошко Йорданов от "Има такъв народ".  Президентът връчва днес третия проучвателен мандат на ИТН Ние сме наясно каква е отговорността ни. Ще подходим практично и с разум, подчерта Йорданов.  От ИТН ще..

публикувано на 29.07.24 в 12:09

Жители на "Виница" против новите колчета, от Общината обясниха причината да са там

Делинеаторите, които миналата седмица бяха поставени в участък от бул. „Осми приморски полк“, са резултат от задълбочен анализ и множество сигнали на граждани за нарушения и предпоставки за инциденти. Това обясни по време на приемния си ден заместник-кметът по обществения ред и сигурност Илия Коев. Въпросът беше поставен от граждани, живущи и работещи в..

публикувано на 29.07.24 в 11:45

Открита е строителната площадка за изграждане на нова сграда на библиотеката във Варна

От миналата седмица е открита строителната площадка на паркинга до Общината във Варна за изграждането на нова сграда на библиотеката във Варна. Това съобщи за Радио Варна кметът на града Благомир Коцев.  От Общината са обявили конкурс за избор на главен изпълнител на строителството, което по предварителни разчети е на стойност между 57..

публикувано на 29.07.24 в 10:55

Започна сесията на ОбС, отложиха точката за отпускане на средства за ДКЦ-то в кв. "Аспарухово"

Сесията на общинските съветници във Варна започна с почитане паметта на наскоро починалия Людмил Бучев, заместник-кмет на район "Младост" и доц. Христо Ганчев, управител на Тубдиспансера във Варна.  Общинският съвет във Варна заседава днес В началото съветниците на "Възраждане" прочетоха декларация, в която твърдят, че Общината и Пожарната не са се..

публикувано на 29.07.24 в 10:54