Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви козунаци си купува българинът?

Снимка: Радио Видин

В търсене на качество или на цена? Въпросът е актуален и за Великденската трапеза, на която ще сложим поне по един козунак. Дни преди Великден отново става актуална темата за съдържанието на великденските козунаци. От "Активни потребители" вече са се заели с тази задача, като са провели проучване, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. "В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители, това каза в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна Богомил Николов от Асоциацията. "В поредица от тестове установяваме как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено, е добро за нас!", посочи Николов.




Изследването на "Активни потребители" потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

Етикетиране - от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Отсъстващите класически суровини - резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

"Иновациите"- влагане на нетрадиционни суровини - пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите - преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 г. не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Изводи

1. Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички "иновации", като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта.

Какво може да се предприеме?

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия.

Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.).

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти).

3. Стимулиране провеждането на повече и по-широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор!

За проучването:

Проучването на "Активни потребители" анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите са декларирали. Отделно, проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския пазар" в София през месец март 2018 г.

Пълното проучване можете да прочетете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31

Експерт: С разширението на бул. "Цар Освободител" няма да има тапи в града

С разширението на бул. "Цар Освободите" останалите булеварди в града ще са много по-бързи и по-лесно ще се обслужват прилежащите територии. Така инж. Кольо Червенков, част от проектантския екип, разсея опасенията на Кирил Калъчев, който зададе въпрос по време на обществено обсъждане на проекта. Питането на Калъчев беше затова как ще се включват малките..

публикувано на 25.04.24 в 11:57

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38