Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манастирът на Света Марина се разраства

Манастирът "Света Марина" край село Ботево има още един монах. Пострижението на Йосиф извърши лично Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан на  Велика събота. В богослужението участваха игуменът на манастира йеромонах Прокопий (Костадинов) , който бе  въздигнат  в сан архимандрит за усърдието му  на духовното поприще.

Манастирът е на 35 километра от Варна, на пътя между селата Крумово и Ботево. Наричат го Манастира на Добруджанци, защото е възстановен  след връщането на Южна Добруджа отново към българската държава през 1940 година. Светата обител е оцеляла въпреки времето и безверието през отделни десетителия.

Манастирът  Света Марина край Ботево не е типичният манастир, който всеки от нас си представя като чуе тази дума. Няма ограда, няма високи дървени  порти. В едно дере, което дори не е подравнено, са разположени сграда за монасите и  евентуално – гости, и църквата.

Снимка

Всичко е отворено за посетители. Свещите в църквата  стоят на масата, където е  и паничката с дребни монети, и всеки се обслужва сам, наблюдаван единствено от Божието око на олтаря. В ниската част на манастирския комплекс  е  чешмата, която обаче се пуска само когато има много гости, и  каптиран извор, който всъщност е причина за създаване на манастира. До него опит да пробият небето правят няколко високи дървета, малко встрани от тях е 250-годишен дъб. Много сянка и усещане за спокойствие .Тишината са  нарушава единствено от пеещата вода на извора и птиците. Те са  навсякъде в клоните на дърветата,  на църквата се виждат и гнездата на лястовици.

Манастирът Света Марина има своята история. И макар сведенията за него да са малко, много са легенди за чудеса, станали от лечебната вода в него. Преди 140 години Димитър Станчев, съратник и приятел на Любен Каравелов и Христо Ботев, основател на революционния комитет в днешното село Ботево, пише статия във вестник Македония за събора в Далъп дере. Изворът бил обграден отвътре с камъни и направен като гробница, от него напоявали градините. Той бил собственост на турчина Сали Топчи бей от Добрич и тук той си прекарвал лете “сеферич” с харема си. Решил да си направи сарай, но при разкопките изкопали кръст с надпис “Св. Марина”. Той продал цялата местност на дядо Лечо от с. Ботево за два коня, пет кози и три рогозки. Дядо Лечо пък я подарил на черквата...

Параклисът датира от 1884 г., както и двете къпални – мъжка и женска, които се намирали върху извора. В аналите на Варненската и Великопреславска митрополия манастира датира от 1940 г., като мъжка света обител. По това време той представлява и граничната зона на България с Румъния.

Снимките са от сайта на Варненската и Великопреславска митрополия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28