Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възможност за работа на хора с увреждания предлага варненско сдружение

| обновено на 19.04.18 в 12:08
5
Диана Настева и Албена Славова
Снимка: Радио Варна

Безплатно обучение за хора с увреждания и техни роднини предлага варненското Сдружение „Няма невъзможни неща”  по проект, който ще даде възможност и на двете страни да се реализират на пазара на труда. Обучението е в 4 насоки -  сътрудник в малък и среден бизнес, помощник в кухня, работник в градинарство и социален асистент.

Завършилите получават сертификат за квалификация в една от професиите от лицензирана фирма, каза за Радио Варна Диана Настева, председател на сдружението и посочи, че има още свободни места.

Паралелно с обучението се предлагат и допълнителни безплатни услуги за хората, които се включат в него –транспортните разходи се поемат от сдружението, осигурява се почасово гледане на деца, а на всички се оказва социална подкрепа и се прави индивидуална програма за мотивация и промяна.

Записване за безплатното обучение се извършва на телефони 0878/183875, 052/606068.

В продължение на шест месеца след него бенефициентите ще имат възможност да работят в социалното предприятие на Сдружение „Няма невъзможни неща”, каза още Диана Настева.

Безплатното обучение се осъществява по проект „Няма невъзможни неща по пътя на активното включване” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Проектът  е на стойност 294 835, 09 лв.

В продължение на шест месеца след края му бенефициентите ще имат възможност да работят в социалното предприятие на Сдружение „Няма невъзможни неща”.

"Най-важното от цялото обучение е хората да повярвят в себе си. И тези с увреждания и другите, които се грижат за тях. Да видят собствения си потенциал, както го виждат в тях  специалистите от Сдружение "Няма невъзможни неща". Те трябва много силно да поискат промяна в живота си и да са готови за нея. ", каза и Албена Славова коуч-обучител и арт терапевт.

Чуйте още в звуковия файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни летни занимания се провеждат в общинските Центрове за подкрепа за личностно развитие

Безплатни летни занимания, при спазване на всички противоепидемични мерки, се провеждат в Центровете за подкрепа за личностно развитие , съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Общинският детски комплекс /ОДК/ ще работи през цялото лято. Лятно училище „Християнче“ е отворено до 31-ви август...

публикувано на 07.07.20 в 15:40

Започва записването на приетите деца в градините след второ класиране

Записването на приетите след второ класиране деца за яслена група или за първа група в детските градини започва от днес – 7-ми юли, съобщават от дирекция „Образование и младежкидейности“ към Община Варна. За обявените 293 свободниместа за първа група са класирани 165 деца. Свободни остават 128 места в различни райони. За приема в..

публикувано на 07.07.20 в 15:37

Удълженият срок за инвалидните песнии изтича на 13 юли

Удълженият срок на инвалидните пенсии във връзка с извънредното положение изтича на 13 юли т.г., като пенсиите са изчислени до тази дата , съобщиха от НОИ. Съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г., действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена..

публикувано на 07.07.20 в 14:53

Община Варна ще изгражда паркинг в широкия център

Паркинг за няколкостотин автомобила планира да обособи общината в широкия център на Варна. Съветниците от комисията по "Собственост и стопанство" дадоха съгласието си Община Варна да поиска от държавата имот за безвъзмездно управление. Теренът е с   площ от около 7 дка и се намира между улиците „Парижка комуна“, „Никола Даскалов“, „Никола Кънев“ и „Д-р..

публикувано на 07.07.20 в 14:51
Панайот Рейзи

Прокуратурата обвини Панайот Рейзи за присвояване на 2 млн лева

Софийска градска прокуратура е предала на съд бивш кмет и служители на Община Созопол за незаконно присвояване на над два милиона лева. Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Панайот Рейзи, Златка Мусева, Елена..

публикувано на 07.07.20 в 14:50

Пенсионните фондове възстановиха доходност за второто тримесечие

Доходността по партидите в частните пенсионни фондове се e възстановила през второто тримесечие на годината след срива през март. Това каза в интервю за БНР Даниела Петкова, член на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Сривът на борсите в края на март се отрази върху пенсионните фондове по света,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Кметове от Гърция поискаха отваряне на всички гранични пунктове с България

С протестна петиция, подкрепена с подписите на 22 кмета от Северна Гърция, е поискано незабавно отваряне на всички гранични пунктове с България. "Отворете незабавно всички гранични пунктове с България", се посочва в официално обръщение към гръцкото правителство, публикувано днес и в медиите, съобщи БНР. "Не виждаме логика в решението да оставите..

публикувано на 07.07.20 в 14:40