Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славян Стоянов: Съдбата реши рисуването ми да е свързано с историята

| обновено на 20.04.18 в 13:35
Снимка: Личен архив

Художникът Славян Стоянов е роден през 1975 година. Древната ни история, любопитните археологически находки, накитите и български носии от миналото са нещата, които го вдъхновяват. Името му свързваме с усилията, вложени за възстановяването на Кромлеха на село Старо Железаре, със създадения "Фестивал на шевицата" ,  както и с "Виртуален музей на България", който се занимава с изработването на български шевици. От 4 години Славян е член на Сдружение "Дух и култура". Редовен участник в провежданите чфоруми. Тази година в рамките на пролетните дискусии, които ще се проведат на 21 и 22 април в Радио Варна, Славян ще презентира темата за връзката между древното митично знание и съвременните представи за историчност. Форумът е под наслов „Знаци на  паметта“ и насочва вниманието към важни събития от българската история и опазване на паметта за свързаните с тях личности, места, предания, символи и т.н. Вяра Николаева разговаря с него:

- От къде идва любовта Ви към историята ?

- Аз съм възпитан от моето семейство с любов към историята. Моят дядо сядаше с мен на масата, отваряше книгата и започваше да ми чете истоии, но в сърцето ми живее художник. В годините имах два избора. Трябваше да реша, дали да продължа с история или с рисуване. Рисуването надделя в мен. По-късно съдбата реши рисуването ми да бъде свързано с историята. От осем години участвам в теренни археологически проучвания. Помагам на археолозите с реконструкции и възстановки. Работя и с Варненския археологически музей. Моята работа е в помощ на техните научни трудове. Това ми дава достъп до „кухнята” на реално действащите на терен историци и в същото време ми дава възможност като художник да погледна от различна гледна точка. Казвам го, защото художниците носят абстрактното и ирационалното мислене.Снимка

- Как изглежда терен, който е обект на разкопки през очите на един художник?

- Когато работя на терен възстановките ги правя строго с консултациите на археолозите, които познават материята и периода, който проучват. С техни консултации реконструирам онова, което са открили. Повечето хора, които идват на обектите им е трудно да си представят какво е имало, защото виждат само камънаци. Моята работа е да възстановя картината, а в много случаи тя се явява магична, когато вече могат да видят какво е било. Така аз подхранвам интереса към тези обекти.

- Разкажете ни за най-интересните моменти от тези проучвания на терен, за нещата, на които сте попадали и са предизвиквали у Вас особен интерес, стремеж  и нетърпение да покажете онова, което виждате.

- Аз съм участвал в обекти с археолози, които проучват античния период и праисторията. Моят най-голям интерес към историята е в тези два периода. Едно от интересните места, на които съм попадал по време на проучвания е Синеморец. Мисля, че беше през 2006 година. Това беше резиденцията на тракийски владетел, който е изключително слабо познат в нашата история. Много малко се знае за него. Той се казва Мостис.  Даниела Агре беше водещ археолог на тези проучвания. Екипът попадна на монети на този тракийскивладетел (живял първата половина на втори век пр.Хр.). В гърненце, заровено в скалите близо до укрепителната стена специалистите намериха редки и добре запазени сребърни тетрадрахми. Такива в целия свят има само няколко. Това предизвика огромен интерес. Друг археологически обект, на който бях благодарение на археолога от Варненския Археологически музей – Теодор Роков е Трети халколитен некропол във Варна. За мен, а и според историците откритието е сенцазионно. Тепърва ми предстои участие там. 

Цялото интервю със Славян Стоянов можете да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00