Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гробът на Левски намерен?

Васил Левски е бил погребан в християнските гробища до днешното Министерство на земеделието в София. Това твърди в книга историкът и журналист Николай Иванов.

Преди 30 години той открива държавни документи на бившето Отделение за военни паметници и гробове. Според тях при ремонт на канал до служебния вход на министерството в началото на август 1937 години е разкопан гроба на Апостола. Костите е трябвало е да бъдат изследвани в Института по анатомия. То обаче не е направено, защото не платили на лекарите. Престояват няколко години в мазето на Отделение за военни паметници и гробове, след това в Института,започва Втората световна война и след това изчезват. Обяснението на ръководството за бомбардировки не е оправдано, разказва Николай Иванов, защото според негово проучване бомба е поразила сграда на 50 метра от тази, където са били съхранявани костите на Левски. Заедно с тях се е намирал и черепа на Бенковски, който е убит в Стара планина след потушаване на Априлското въстание, а главата му е изпратена в София като доказателства за процеса срещу въстаниците. В периметър от няколко метра около гроба на Левски са били погребани и телата на убити след разгрома участници в Априлското въстание.

Проучванията на Николай Иванов показват, че Левски е погребан в така наречените християнски гробища./ През 1870 година османската държава забранява по хигиенни съображения погребения и ексхумация в двора на черкви. 4 дка имот дарява гжа Киртошева и там няколко години са извършвани погребения./

Авторът е разговарял с очевидци и публикува техните сведения в две книги. Филм със споделеното от хора, които по някакъв начин имат отношение към намирането и съхраняването на костите на Дякона,  ще бъде показан в 16.30 часа в Арт салона на Радио Варна, където се провеждат Пролетните дискусии на Сдружение „България – дух и култура“ за седма година.

Според Николай Иванов твърдението за гроба на Левски е въз основа на автентични документи на военното министерство, щаб на войската с председател Петър Куюмджиев. Интервю на Габриела Гаврилова:Снимки на страниците от книгата на Николай Иванов. Автор: Веселина Киричева.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как влияят темповете на ваксинация върху туризма у нас

Приоритетно ваксиниране на персонала в туризма и служителите на летищата в страната преди началото на летния сезон, поискаха от ресорното министерство и Националния борд по туризъм. Какви ще са ползите за бранша от тази мярка и крие ли тя „подводни камъни”? Чуйте коментара на председателя на Варненската туристическа камара Илин Димитров..

публикувано на 25.01.21 в 10:31

38% от учителите и непедагогическия персонал са готови да се ваксинират

38% от учителите и непедагогическия персонал са готови да се ваксинират, а над 60% са готови да си направят антигенен тест, за да се види какво е здравословното им състояние и дали са прекарали коронавирус. Това съобщи пред БНТ Янка Такева, председател на..

публикувано на 25.01.21 в 10:04

Започва тестването на учители от Варненска област с бързите тестове за Covid 19

Масово тестване на българските учители с бързи антигенни тестове за Ковид19 започва в цялата страна от днес. Във Варненска област то ще се проведе от 25 януари до 3 февруари 2021г.  Тестовете са безплатни и доброволни за всички в сферата на образованието. Организацията се извършва от Регионалната здравна инспекция-Варна и общините. На 21..

публикувано на 25.01.21 в 07:00

Местности край Варна ще са без ток днес

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Свети Никола, бул. "Княз Борис I", м-ст Салтанат, м-ст Акчелар. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за периода до 29.01.2021 от 09:00 ч. до 16:00 ч. В периода 25.01.2021..

публикувано на 25.01.21 в 06:25
Изгрев край Варна

Топло за януари с валежи от дъжд

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, които в следобедните часове от запад ще спират и облачността ще се разкъса. Ще духа умерен, на места временно силен южен вятър, който привечер ще се преориентира от запад. Все още топло за края на януари с максимални температури между 9° и 14°, з а Варна около 12°. Вълнение на морето 3-4 бала...

публикувано на 25.01.21 в 06:15

6 са новозазарените с Ковид-19 във Варна и областта, само един в Добричко

121 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 1207 теста през последното денонощие. Това показват данните в единния информационен портал. Положителни са 10% от направените проби. Починали с COVID-19 са 9 души, оздравелите са 180. В болница остават 2874 души, 283 от тях в интензивни отделения. Във Варна и областта има само 6 нови случая, а..

публикувано на 25.01.21 в 04:44

Германия: Уволнение заради отказ от ваксиниране

Няколко служители от служба за патронаж в Германия са били уволнени, защото са отказали да се ваксинират срещу коронавирус, пише вестник „Билд“. Началникът на центъра за грижи в Десау-Росблау, провинция Саксония-Анхалт, Рене Вилмер и съпругата му си сложили ваксина и призовали служителите си да последват техния пример. Трима отказали да се ваксинират, а..

публикувано на 24.01.21 в 16:32