Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Украйна отбелязват деня на Светите братя Кирил и Методий

Вчера, 11 май, хиляди българи от над 25 държави отбелязаха празника на Светите братя Кирил и Методий. По инициатива на Министерство на образованието и науката, в различни точки по света, учениците от над 50 български неделни училища, както и техните учители, родители и приятели, се събраха, за да почетат българските традиции и култура, като част от инициативата "Розите на България”. Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди” към Всеукраинска обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”, базирана в Одеса, обаче, взе решението да отбележи празника на Кирил и Методий днес, 12 май, като обогати програмата освен с традиционно българско хоро и с лекции за Светите братя. Максим Димитров, който отговаря за връзките с обществеността на „Конгреса на българите в Украйна”, сподели повече подробности за живота на сънародниците ни в бившата съветска република.

Снимка"Конгреса на българите в Украйна" ще се включат в световната, вече, инициатива на МОН, България, като ще отбележим празника с хоро, включвайки се в инициативата "Розите на България". Ние също ще организираме флашмоб и решихме да добавим малко повече в програмата, като разкажем кои са Кирил и Методий, за тяхното дело и за техния принос за света и световната култура. Към нашите училища ние имаме подготвени танцови състави от деца, също така в инициативата ще участва танцовия състав "Лудо младо", който е към българския младежки клуб "Актив". Ще направим един голям празник в центъра на Одеса, на едно от най-популярните места за туристите. Защото искаме и останалите граждани и гостите на Одеса да се включат в празника."

Чуйте повече от Максим Димитров за живота на българите в Украйна в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 50% от къмпингите в България вече са вече заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48

Адресите без ток на 29 март

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. В периода 25.03.2024 -..

публикувано на 29.03.24 в 06:08
Есенно море, ноември

Слънчево и топло време в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо и спокойно време. На много места в Източна България сутрешните стойности са над 10 градуса. Във Варна в 5.00 часа са били измерени 11 градуса, показват данните на НИМХ. Влажността на въздуха е 87%, а атмосферното налягане е 1012 хПа, което е нормално за месеца, но слабо ще се повиши. По-топло е тази сутрин по Южното..

публикувано на 29.03.24 в 05:53
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09