Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианец и кенийка с победи в Маратон Варна и осигурено място в спора за 20-хилядния джакпот

4
Снимка: Радио Варна

Италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и кенийката Рут Матебо триумфираха като победители в Маратон Варна 2018 и така си осигуриха

предварително място в спора за спечелването за тази година на големия джакпот от 20 000 лв. за общо най-добро представяне в българската

атлетическа верига „Бягането като начин на живот“. Състезанието и съпътстващите активности отново превърнаха центъра на града в огромна спортна арена, няколко хиляди като участници и зрители станаха свидетели на прекрасен спортен празник, предоставящ нови възможности за още по-активен здравословен начин на живот на варненци и гостите на морската столица. Как изглежда състезанието през очите на доброволци,организатори и участници? - мнението им записа Габриела Гаврилова:





Стартът бе даден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който поздрави участниците заедно с кмета на Варна Иван Портних. Двамата изтъкнаха значението на това събитие, превърнало се вече в традиция за града и обявиха, че следващото издание на 12 май идната година се очертава още по-мащабно и класно. След това по трасето потеглиха над 700 атлети в отделните дисциплини и 300 участници в масовия старт на 2 км – общо представители на 19 държави.

При мъжете с най-свежи сили във финалните километри се оказа Ахмет Насеф, който спечели за втори път във Варна след победата в дебютното

издание през 2016 г.  Кениецът Абел Рот опита да следва темпото на шампиона, но в последните два километра се предаде. Това е и втори триумф за тази година на италианеца с марокански корени след златото в Стара Загоре през април, което му осигурява минимума от 20 точки, необходими за право на спечелване на големия джакпот в българската маратонска верига.

И при жените вече имаме спечелила право на джакпота. Рут Матебо защити титлата си от миналата година с нова победа във Варна. Кенийката не допусна изненади като бягаше с постоянна голяма преднина пред сънародничката си Хелън Кимутай. След златото в Стара Загора през април, това е втори пореден триумф за годината на Матебо, с което и тя вече събра минимума от 20 точки, които осигуряват спечелване право на джакпота от 20 000 лв. за общо най-добро представяне в българската верига маратони „Бягането като начин на живот“. Според новия, по либерален правилник и други атлети остават с шанс за общия джакпот – Абел Рот, Тарик Бамаруф, Вира Овчарук и др., което означава, че финалът в София през октомври се очертава да бъде още по-интересен с отговора на въпроса „Кой ще бъде крайният победител за годината?“

Най-бързи от българите на маратона във Варна бяха Дилян Бояджиев 2.47:29 ч. и Маринела Нинева 3.04:13 ч. В полумаратона победители са сръбкинята Оливера Йевтич и кениецът Даниел Чеболей, докато на 10 км триумфираха младата звезда на българската атлетика Лиляна Георгиева и румънецът Гаврил-Щефан Юлиус.

От тази година Варненският маратон вече е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км, което бе приветствано от повечето участници. Сертификатът бе получен преди два дни от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) след инспекцията преди два месеца и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване на лиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът отново бе на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлизаше в Морската градина и там се виеше по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново бягаха сред зеленината на парка, но сега вече пред очите им бе и морският хоризонт.

Атрактивният общ награден фонд отново бе 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна.

Победителите в класическия маратон получиха по 8000 лв. при мъжете и при жените, парични премии имаше и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче бяха раздадени стотици награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Много добре бяха приети и новите стилни възпоменателни медали, които бяха връчвани на финиширалите във всички дистанции без масовия градски крос на 2 км.  Отличията са произведени в Сърбия и ще останат уникален спомен за участието в Маратон Варна.

И тази година за трета поредна пролет Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мото„Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот, подробности, таблицата с разпределението на точките, както и резултатите в детайли можете да видите в сайта на варненския маратон:

http://marathonvarna42km.com/

И тази година Маратон Варна бе част от Деня на предизвикателството. Проявата от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 120 страни на всички континенти. В България събитието е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР" на Българска асоциация спорт за всички и е посветено на 17 май - Ден на българския спорт. „Денят на предизвикателство –България спортува '2018" се организира в градовете София, Варна, Пловдив, Бургас, Враца, Дупница, Разград, Кюстендил, Велинград, Плевен, Благоевград, Кърджали, Самоков, Плевен, Русе, Добрич, Ловеч и др. В него участват всички желаещи чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените физически възможности.

ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2018

42.195 км

МЪЖЕ: Ахмет Насеф (Ит) 2.22:55 ч., Абел Роб (Кен) 2.23:14, Хосеа

Киплагат (Кен) 2.23:16.

ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.47:45, Хелен Кимутай (Кен) 2.52:06, Вира

Овчарук (Укр) 2.55:20.

21 км

МЪЖЕ: Даниел Чеболей (Кен) 1.06:28 ч., Марк Ротич (Кен) 1.07:10, Симон

Кируи (Кен) 1.10:49.

ЖЕНИ: Оливера Йевтич (Сър) 1.17:36, Юнес Онвианча (Кен) 1.18:40, Мария

Вражич (Хър) 1.24:20.

10 км

МЪЖЕ: Гаврил-Щефан Юлиус (Рум) 33:34 мин., Иван Попов (Бъл) 33:55, Стоян

Владков (Бъл) 34:19.

ЖЕНИ: Лиляна Георгиева (Бъл) 39:17, Радосвета Симеонова (Бъл) 39:46,

Наталия Кременска (Бъл) 43:55. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Серизона заявка от Валентина Георгиева

Валентина Георгиева стартира в квалификациите на спортната гимнастика на олимпийския турнир в Париж. Българката даде най-добрия резултат и е начело в своята група в класирането.

публикувано на 28.07.24 в 18:31

Налбантова със загуба при олимпийския си дебют

Калояна Налбантова загуби от световната шампионка при олимпийския си дебют на турнира по бадминтон в Париж 2024.  18-годишната българка отстъпи срещу Ан Се-йон (Република Корея) с 15:21, 11:21.

публикувано на 28.07.24 в 18:30

Загуба за сестри Стоеви в Париж

Стефани Стоева и Габриела Стоева с първа загуба на турнира по бадминтон на Олимпийските игри в Париж. Във втория си мач от група "В" трикратните европейски шампионки на двойки отстъпиха пред номер 3 в световната ранглиста Лю Шън Шу и Тан Нин (Китай) с 21:19, 10:21, 16:21 за 77 минути.

публикувано на 28.07.24 в 18:29

Българското участие в Париж днес

Състезателната програма на Олимпийските игри в Париж 2024 продължава днес. Във втория ден на Игрите ще бъдат раздадени общо 15 комплекта медали. Програмата на българското участие днес.

публикувано на 28.07.24 в 09:26

Радослав Росенов горд от успеха си

Със самочувствие и високо вдигната глава Радослав Росенов коментира успеха си на старта на Игрите в Пари..20-годишният ни талант срази с 5:0 съдийски гласа Баходир Усмонов (Таджикистан) и се класира за 1/8-финалите в категория до 63.5 килограма в Париж. „Изиграх мача така, че да ми е лесен. Благодарение на Жоел Арате и на нашия екип, бяхме много..

публикувано на 28.07.24 в 09:24

Загубихме от Финландия

Мъжкият национален отбор на България отстъпи в приятелски мач от Финландия. Нашите загубиха с 2/3 (25:22, 26:28, 28:26, 18:25, 13:15). Контролата се игра на спортната база Кисакалио, която е в близост до столицата Хелзинки. Треньорът ни Джанлоренцо Бленджини започна в състав Симеон Николов, Венислав Антов, Георги Татаров, Руси Желев, Алекс..

публикувано на 28.07.24 в 09:22

Първа победа за ЦСКА София

ЦСКА - София постигна първа победа за новия сезон. Те победиха с 3:1 Хебър в мач от втория кръг на efbet Лига. ЦСКА - СОФИЯ - ХЕБЪР 3:1 1:0 Станислав Шопов 18 2:0 Марселино Кареасо 43 3:0 Георги Чорбаджийски 81 3:1 Набил Макни 83

публикувано на 28.07.24 в 09:21