Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест срещу Истанбулската конвенция във Варна

| обновено на 19.05.18 в 09:32
Членовете на Инициативния комитет
Снимка: Радио Варна

Нов протест срещу Истанбулската конвенция и джендър идеологията в образованието ще се проведе във Варна в събота, 19 май, от 14 часа през Фестивалния и конгресен център. Организатор е Инициативният комитет на Гражданска Инициатива "Варна срещу Истанбулската конвенция".

Според протестиращите конвенцията внушава, че насилието на мъжа срещу жената е обичайна норма на поведение в нашето общество и въвеждането на джендър-половете ще доведе до спиране на насилието. Истанбулската конвенция изисква да се въведе в учебния материал обучение по „нестериотипни роли на половете”, както и изкореняване на „стереотипните роли”, традиционни за нашето общество.

От Гражданската Инициатива "Варна срещу Истанбулската конвенция" уточняват, че протестът е и срещу насоките за сексуално обучение в училищата, които са дадени от Световната здравна организация. Те вече са въведени в някои европейски страни, както и в САЩ и Канада. Тези насоки обаче са повод за поредица от протести на родители, коментира Даниела Николова, която е един от създателите на Инициативния комитет.

Думите "майка" и "баща" са отпаднали в насоките на СЗО, като вече се употребяват термините MaPapa или Родител 1 и Родител 2. "Идеята е да не се дават насоки на детето и то да избере своята същност не са базата на биологичния си пол, а на основата на това как то се усеща", коментира Николова и допълни, че в десетки страни вече работят клиники за смяна на пола на деца. Според Истанбулската конвенция, детето само може да реши да смени пола си и родителите му нямат право да му попречат. Ако се опитат, детето може да им бъде отнето, твърдят протестиращите.

От гражданската инициатива уточняват, че спазването на конвенция ще бъде контролирано от агенция, наречена GREVIO. Служителите в тази агенция ще са членове на НПО-та с пълен доживотен имунитет, а държавата ще е длъжна изцяло да финансира тяхната дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

Ветровито с променлива облачност

Температурите на въздуха в Източна България и край морето измерени в 6.00 часа тази сутрин -  в  Русе е 10 градуса, 11 градуса е в Добрич, по 12 в Разград и Шумен, 13 в Силистра и Шабла. 14 градуса е в Карнобат, 15 във Варна, 16 на нос Калиакра, в Бургас и Ахтопол, 17 на нос Емине. Силен дъжд е валял в Ахтопол около полунощ и количествата..

публикувано на 17.09.24 в 05:56

Адресите без ток

На 17.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Царевци, с. Бързица и с. Нова шипка. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до 11:00, от 15:00 до 17:00, в районите на с. Цонево, с. Величково, с...

публикувано на 17.09.24 в 05:00

Земетресение с магнитут от 5,2 във Вранча. Усетено е в Добрич

Земетресение с магнитут от 5,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в областта Вранча в Румъния в 17:40 часа, информира "Нова телевизия".  Потребители в социалните мрежи съобщават, че труса е усетен слабо от живеещите по високите етажи на блокове в редица български градове, сред които Русе и Добрич. Земетресението е усетено в Молдова и..

публикувано на 16.09.24 в 18:06

Кап. Александър Илиев е временният директор на Морската администрация в Бургас

Кап. Александър Илиев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Изпълнителната агенция "Морска администрация" в Бургас. Той сменя на поста кап. Живко Петров, който е новият заместник-министър на транспорта и съобщенията с ресор "Воден транспорт". Александър Илиев досега изпълняваше длъжността заместник-директор в агенцията. Кап. Живко..

публикувано на 16.09.24 в 17:02