Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кауза пердута ли е борбата срещу Директивата за мобилността? /коментари в "Позиция"/

Снимка: БТА

"Директивата за мобилността, срещу която българските превозвачи основателно протестират е пример за двоен стандарт в ЕС. Ние до последно ще се борим неизгодните за нас условия да отпаднат". Това заяви в обзорното предаване „Позиция” еводепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, според когото директивата има за цел западът да се пребори с конкуренцията на източноевропейските превозвачи

Директивата ще бъде гласувана от Комисията по транспорт в Европейския парламент най-вероятно на 4 юни, а до края на тази сесия ще бъде приета, прогнозира евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев. Той също подчерта, че българските евродепутати ще направят всичко по силите си за да не бъдат ощетени нашите превозвачи. "По време на последните обсъждание във вторник обаче нямаше никаква промяна в позициите на колегите от Западна Европа", каза Курумбашев.

Според журналиста Красимир Узунов транспортното министерство трябва да отговори защо се е стигнало до там в директивата за мобилността да бъдат включени неизгодни за България клаузи. Страната ни късно е реагирала и то на един вече готов документ, смята Узунов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

Ветровито с променлива облачност

Температурите на въздуха в Източна България и край морето измерени в 6.00 часа тази сутрин -  в  Русе е 10 градуса, 11 градуса е в Добрич, по 12 в Разград и Шумен, 13 в Силистра и Шабла. 14 градуса е в Карнобат, 15 във Варна, 16 на нос Калиакра, в Бургас и Ахтопол, 17 на нос Емине. Силен дъжд е валял в Ахтопол около полунощ и количествата..

публикувано на 17.09.24 в 05:56

Адресите без ток

На 17.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Царевци, с. Бързица и с. Нова шипка. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до 11:00, от 15:00 до 17:00, в районите на с. Цонево, с. Величково, с...

публикувано на 17.09.24 в 05:00

Земетресение с магнитут от 5,2 във Вранча. Усетено е в Добрич

Земетресение с магнитут от 5,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в областта Вранча в Румъния в 17:40 часа, информира "Нова телевизия".  Потребители в социалните мрежи съобщават, че труса е усетен слабо от живеещите по високите етажи на блокове в редица български градове, сред които Русе и Добрич. Земетресението е усетено в Молдова и..

публикувано на 16.09.24 в 18:06

Кап. Александър Илиев е временният директор на Морската администрация в Бургас

Кап. Александър Илиев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Изпълнителната агенция "Морска администрация" в Бургас. Той сменя на поста кап. Живко Петров, който е новият заместник-министър на транспорта и съобщенията с ресор "Воден транспорт". Александър Илиев досега изпълняваше длъжността заместник-директор в агенцията. Кап. Живко..

публикувано на 16.09.24 в 17:02