Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Русгеоком" внесе в съда мотивите срещу отрицателното становище за добива на газ в Добруджа

| обновено на 22.05.18 в 12:59
Снимка: Радио Варна

Мотивите, с които фирма "Русгеоком БГ" обжалва решението на РИОСВ Варна за неодобряване осъществяването на инвестиционно предложение , относно добива на газ в района на община Генерал Тошево, бяха внесени днес в Административния съд във Варна. Те включват 4 решения по ОВОС взети от съда, които да бъдат взети под внимание, относно инвестиционното намерение на РУСГЕОКОМ.

Според жалбата решението на РИОСВ-Варна е издадено при допуснати съществени процесуални нарушения, довели до невъзможност на жалбоподателя да изрази позицията си по отрицателните становища на РЗИ „Добрич“, Басейнова дирекция „Черноморски регион“, Басейнова дирекция „Дунавски регион“ и „В и К“ Добрич, както и че е немотивирано, незаконосъобразно и издадено в нарушение на целта на закона.

Преди днешното заседание, пред сградата на съда във Варна, отново имаше протест на граждани – несъгласни в близост до домовете и земята им да се добива газ. Жители на Генерал Тошево, от село Спасово и от районите на Добрич и Варна, потвърдиха  категорично, че не искат да се добива газ в района на Добрич. Мирослав Янков посочи причините той да бъде там:
"По конституция, това, което е волеизлеянието на народа не бива въобще да бъде заобикаляно и обжалвано. Дупчене не трябва да има. Явно тука имаме верига с платени неща и нещо е подготвено под което стоят пари."

Гражданите от Инициативния комитет против добива на газ в Генерал Тошево поискаха да бъдат страна по делото, което е с обществен интерес, но съдът не уважи молбата им. Техен представител бе Николинка Гицова, която каза за радио Варна:

"Те обещават, че ще внимават. Но грешки стават. И дори 0,1%  да е рискът, на който ни излагат те, ние не сме готови да го поемем. Защото ние живеем там и се изхранваме основно със земеделие."

Най-големият риск е за хората, но и не само за тях, каза за радио Варна Айдън Изет, пчелар от село Спасово, който е загубил 230 пчелни семейства, след като са започнали сондажите за газ в находището.

"Имаше някакви вибрации като сондираха и тези вибрации зимно време разтревожват самите пчелни  семейства. Те тръгват по стените на кошера да търсят каква е причината и изпадат в летаргия и не могат да се движат. Падат на дъното на кошера и остават там."

Двама адвокати на фирма Русгеоком внесоха мотивите, с които обжалват решението на РИОСВ. Припомням, че инспекцията даде отрицателно становище за добива. За радио Варна, адвокатът на фирмата инвеститор Йордан Йорданов каза:

"Докладът по ОВОС е започнал да се готви през 2014 г. В продължение на 4 години всички компетентни държавни институции са уверявали последователно "Русгеоком", че това инвестиционно предложение не създава никакви рискове и няма никакъв проблем то да бъде реализирано. Едва в края на 2017 г. , в края на тази процедура, някой създава доста сериозни страхове в местното население. Започват едни масови подписки и притеснени от тези подписки всички държавни органи обръщат мнението си на 180 градуса. Това е причината ние да стигнем сега до съдебна зала, за да защити "Русгеоком" права, които има по закон."

Административният съд ще се запознае с мотивите на фирмата изпълнител, а ново открито дело по случая за добива на природен газ в Генерал Тошево от фирма РУСГЕОКОМ е насрочено за 18 септември 2018г. от 10.00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37