Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Черешова задушница

Снимка: архив

Съботният ден преди Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят - на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра - и ще се моли за тях до свършека на света.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. Преди този ден и на самия ден Църквата усърдно се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа. Наричан е още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На задушница камбаната бие траурно — с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите.

След службата в църквите се прави обща панихида, която на повечето места ще започне в 12 часа. Отец Дончо Александров:


 

У нас тази задушницата се нарича  "Черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

В източното православие в една календарна година има 4 задушници. На тези поменални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“. Църквата призовава за "молитва и милост".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненска област - трета в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради

Област Варна е на трето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през първите три месеца на годината. Преди нея са областите Пловдив (147 сгради с 357 жилища) и София област (139 сгради с 217 жилища).  108 жилищни сгради са въведени в екплоатация  в област Варна през януари, февруари и март 2024-та. 394 са новопостроените жилища в тях...

публикувано на 04.06.24 в 12:10
Технически университет - Варна

Продължава кандидатстудентската кампания в Техническия университет във Варна

Продължава кандидатстудентската кампания в Техническия университет във Варна.  До средата на този месец се приемат документи за втория основен етап на прием, а класирането ще е в края на юни.  Очакванията са запълването на местата да бъде над 90 процента. 92 на сто от местата в ТУ-Варна бяха запълнени през миналата учебна година. "Това е едно..

публикувано на 04.06.24 в 11:55

Матури онлайн предлагат от МОН

Цялостен пакет с предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, както и за провеждането на матурите онлайн, ще предложат на новото Народно събрание и на евентуалния редовен кабинет от Министерството на образованието и науката.  Това съобщи във Варна министърът на образованието проф. Галин Цоков , който участва в..

публикувано на 04.06.24 в 10:54
Ориент Експрес

"Ориент Експрес" преминава днес през Варна

Влакът "Ориент Експрес" преминава днес през Варна. По разписание луксозната композиция ще пристигне около 17 часа, веднага след което ще бъде прибрана в депо, съобщиха за Радио Варна от ЖП гарата в морската столица.  Историческият влак пътува от 1883 година по линията Париж - Истанбул. Преди Втората световна война по време на преминаването му през..

публикувано на 04.06.24 в 10:46

Измамници, представили се за полицаи, ограбиха варненец пред плажна дискотека

Двама жители на Долни чифлик, представили се за служители на МВР, за откраднали мобилен телефон и сумата от 170 лева от варненец пред дискотека на Крайбрежната алея. Те са го заблудили, че вещите и парите трябва да им послужат за водено от тях разследване. Извършителите (и двамата на 43 години) са добре познати на варненската полиция. Те са в ареста на..

публикувано на 04.06.24 в 10:40
архив

Катастрофа на улица "Девня" затруднява движението във Варна

Пътнотранспортно произшествие на улица "Девня" затруднява движението във Варна.  Образувало се е задръстване от кръстовището с бул. "Христо Ботев" до кръговото кръстовище на "Максуда" в посока изхода на града.  Шофирайте внимателно!

публикувано на 04.06.24 в 10:24
Благомир Коцев, кмет на Варна

Благомир Коцев: Много по-внимателни сме в това какви разрешения за строителство се издават във Варна

Плановете за улична регулация, основно в крайградските местности, ще се изработват тепърва. Това обаче трябва да стане със съгласието на хората в тези местности. Ето защо Община Варна предвижда срещи, първата от които ще бъде с живеещи в района на Телевизионната кула.  "Основната идея е Общината да плати подробните устройствени планове /ПУП/ за..

публикувано на 04.06.24 в 10:00