Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варна организира състезание по знания

| обновено на 02.06.18 в 10:03

Варна ще е един от стотиците градове, домакини на 2 юни на индивидуалния Световен куиз шампионат. Това е модерен интелектуален спорт, в който участниците проверяват своите познания в различни области на живота и надпреварата се провежда едновременно в повече от 40 държави.  Във Варна състезанието се организира от  Сдружение „Българско куиз общество”  - асоцииран член на международната организация, а негов председател е  Димитър Георгиев. За първи път тази година ще се проведе и в Стара Загора.

Най-високи знания показват представители на Великобритания, където това е начин на живот. Досега е имало само няколко световни шампиони и всички те са граждани на Великобритания, разказа за Радио Варна организаторът на куиза във Варна Димитър Георгиев. Практиката показва, че няма определена професия с по-високи знания, но предимство имат хората с академична подготовка, най-вече по история на света. Въпроси от българската история много рядко са включени в състезанието. Най-трудни са дисциплините, където трябва да покажеш знания за живота, например да знаеш марки техника или какво се съдържа в определен ликьор.

Няма много желаещи да участват в индивидуалното състезание, повечето знаещи искат отборна надпревара с повече занимателни елементи.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Аспарухов мост във Варна

Затварят част от Аспаруховия мост заради ремонт

 На 15 април /четвъртък/, от 10 ч. до 16 ч., движението в 1,7 км участък от Аспаруховия мост ще се осъществява двупосочно в платното за Бургас. За ремонтни дейности на аварирала дилатационна фуга ще бъде ограничено преминаването в платното за Варна, съобщават от АПИ. За осигуряване на безопасност на движението до 9 ч. на 15 април трафикът в..

публикувано на 13.04.21 в 17:47

Радио Варна с номинация за "Награда Варна"

Екипът на  БНР - Радио Варна  ( електронни медии ) получи номинация за награда "Варна"  за представяне на богатото архитектурно наследство на морския гради бележитите варненски сградостроители от периода 1878-1944г. в предаването „Архитектурата на Стара Варна“. Осем личности и пет колектива са номинирани за награда „Варна“ за 2021 г. за ярки постижения..

публикувано на 13.04.21 в 17:27

Екскурзовод: Сезонът е заплашен, няма правила

Липсата на единен регламент в ЕС и ясни правила за чуждестранните туристи, които идват в страната ни, застрашават летния сезон. На това мнение е   Бранимир Белчев, дългогодишен екскурзовод във Варна. Той  написа писмо до министерствата на туризма и здравеопазването, защото смята, че няма яснота по отношение на туристите и изискванията към тях,..

публикувано на 13.04.21 в 17:22

Костадин Ангелов: Обезпокоени сме от съобщенията за ваксината на „Янсен”

Обезпокоени сме от днешните съобщения от Америка за ваксината на „Янсен”. Очакваме в края на деня да имаме решение, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде становище. Обсъждаме всеки, който желае да си постави ваксината на „Астра Зенека”, да си я постави. А за тези, които не желаят да си я поставят, ще вземем решение – един от..

публикувано на 13.04.21 в 16:01

Гърция отваря 9 летища за полети от ЕС и 5 други държави на 16 април

Гърция планира постепенно да премахне ограниченията за пътуване за пристигащи от чужбина и да отвори 9 летища за полети от Европейския съюз и други 5 страни извън ЕС в петък , 16 април, съобщи „Keep Talking Greece“. Остава целта откриването на туризма да бъде на 14 май 2021 година. В първата фаза отварянето ще бъде за полети от страни от ЕС, както и..

публикувано на 13.04.21 в 15:53

Инспекцията по труда засилва контрола в селското стопанство

Инспекцията по труда засилва допълнително контрола в сектор “Селско стопанство“ предвид затоплянето на времето и активизирането на дейностите в него. За целта ще бъдат увеличени екипите, проверяващи в сектора, с инспектори по труда, осъществяващи контрол в други икономически дейности. Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работна..

публикувано на 13.04.21 в 15:40

Масов отказ от ваксиниране с "Астра Зенека" във Варна

Масов отказ от Covid ваксината "Астра Зенека" констатират общопрактикуващите лекари във Варна. След появилите се информации за противопоказания хората предпочитат да изчакат доставките на ваксината на "Пфайзер". Няма и яснота за тези, които са си поставили първата доза на "Астра Зенека" и искат втората да е от друга ваксина, коментира д-р Каролина..

публикувано на 13.04.21 в 15:06