Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концертна предпремиера на мюзикъла "Сън в лятна нощ"

Как звучи класическото произведение на Уилям Шекспир „Сън в лятна нощ” в музикален вариант? Това ще разберат посетителите на Варненската опера днес от 19 часа по време на предпремиерното изпълнение на мюзикъла. Той е по музика на известния български джаз мен Христо Йоцов и е с участието на Варненската детско-юношеска опера при Общинския детски комплекс. Премиерата с участието на им ще бъде през есента, а тази вечер произведението „Сън в лятна нощ” ще бъде представено само в концертно изпълнение, сподели за радио Варна композиторът Христо Йоцов, За когото това е първи подобен експеримент.

- Моята задача беше хем да запазя респекта към шекспировия текст - т.е. една по-класическа форма на музика и от друга страна това, което децата биха очаквали - повече ритъм. И той към края се осъвременява.

- Къде се среща класиката на Шекспир с джаза?

- Това са абстрактни понятия. Ако приемем джаза на за свобода на духа и на свобода на правене на музика, значи джазът винаги е съществувал и през вековете. Как ще бъде наречено е съвсем условно. Лично за мен няма никакъв конфликт между това да съм джазов музикант и да пиша симфонична музика.

Повече от Христо Йоцов - автор на музиката към мюзикъла "Сън в лятна нощ" можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Намерена е черната кутия на падналия МиГ-29

Намерена е "черната кутия" на падналия изтребител МиГ-29 в морето край Шабла. Информацията е потвърдена от контраадмирал Кирил Михайлов - командир на Военноморските сили на Република България. От информацията в кутията разследващите трябва да уточнят какво точно е станало в нощта на инцидента. По думите на командира на ВМС кутията ще бъде пренесена до..

публикувано на 24.06.21 в 11:58

Най-високо отличие за личен принос в развитието на българо-арменските отношения бе връчено на проф. д-р Ара Капрелян

Бележитият невролог е удостоен с отличието „Почетен член на AGBU Varna“ дни след като отпразнува своята 60-та годишнина Проф. д-р Ара Гарабед Капрелян е роден на 07.06.1961 г. в с. Владимирово. Завършва МУ-Варна през 1988 г. Има признати специалности по Нервни болести и Здравен мениджмънт. От 2010 г. е Началник Първа клиника по..

публикувано на 24.06.21 в 11:12

Замърсяването на околната среда причинява 400 хил. случая на преждевременна смърт годишно в ЕС

В рамките на ЕС има 400 хил. случая на преждевременна смърт годишно в следствие на вреда от околната среда, от тях 17% е делът на рака на белия дроб. В България смъртните случаи са около 12 500 за 2018 г., според оценките на ЕС. Това стана ясно на проведения онлайн семинар „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“, организиран..

публикувано на 24.06.21 в 10:52

Експерт: Извънредният труд много често е прикрит в сумарното работно време

Работодатели използват сумарното работно време за прикриване на извънреден труд, като най-често в отчетите се посочва по-малък брой часове труд от реално отработените. Предстои новото правителство да изпълни своето задължение да издаде наредба, която да регулира тази материя. Сумираното изчисляване на работно време дава възможност на работодателя да..

публикувано на 24.06.21 в 10:40

МЗ дава на прокуратурата материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров...

публикувано на 24.06.21 в 09:43

Австралия премахва ваксината на „AstraZeneca“ от ваксинационния план

Австралия ще премахне ваксината „Vaxzevria“ от британско-шведската компания „AstraZeneca“ до края на 2021 г., съобщава ръководителят на правителствената оперативна група за борба с COVID-19 генерал-лейтенант Джон Фруен. Според него ваксината „AstraZeneca“ ще бъде постепенно премахнато от националната..

публикувано на 24.06.21 в 09:35

93 са новите случаи на COVID-19, продължават да са под 1% от всички тествани

Почти без промяна в броя на новорегистрираните случаи на COVID-19, за последното денонощие. По данни на Националния информационен портал те са 93. Направени са 14 382 теста, от които 3 438 PCR с 38 положителни резултата и 10 944 антигенни с 55 положителни резултата, което е 0,65%...

публикувано на 24.06.21 в 07:23