Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка от Варна спечели награда от Харвардския университет

Валерия Германова

Десетокласничката Валерия Германова е една от седемте български ученици от шест града в страната, които спечелиха престижната награда на Харвардския университет "Book Award 2018". Носителите на приза се определят ежегодно сред около 2000 училища по целия свят, а на национално ниво наградата се дава от местните клубове на завършилите Харвард.

Целта на наградата е да открие и награди ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват.

Валерия Германова е възпитаник на ГПЧЕ "Йоан Екзарх", Варна. Участва в състезания по дебати, спечелила е Националната олимпиада по английски език в своята категория, както и стипендия на Американската фондация за България. Президент е на клуб „Интеракт Варна Галатея”.




- Валерия, стимулира ли те тази награда?

- Да, особено много името на "Харвард" в самата награда, понеже най-голямата ми мечта е да уча там. Фактът, че са преценили такава престижна награда да връчат на мен ме радва много, че толкова високо ме оценяват.

- Как избраха именно теб? Ти си единствената варненка с това високото отличие удостоена.

- Едната учителка по английски, която ни тренира в отбора по реч и дебати към фондация "Бест" ми каза за тази награда. Решихме да кандидатствам, написа ми препоръка, която изпрати до фондацията. От всички препоръки, изпратени от там, са избрали само три, които са изпратили до "Харвард клуб България". От там вече ни интервюираха по телефона на английски език с въпроси, относно нашите постижения, извънкласни дейности и интереси. След няколко дни получих имейл, че съм одобрена, с покана за награждаване през есента.

- Къде ще се състои награждаването?

- Нямаме все още информация, но аз и още едно момче, това от Габрово, няма да можем да присъстваме, защото от август заминаваме за САЩ. Там ще учим 11 клас, защото имаме стипендии за едногодишно обучение по програма ASSIST. Това е пак една от мечтите ми и много хубава възможност за мен.

- Как успяваш да съвместяваш отличните резултати в училище, извънкласните дейности и да завоюваш толкова престижни награди?

- Това, което е важно и ми се получава е, че се опитвам да присъствам и тялом, и духом в часовете и да слушам. Така подготовката вкъщи ми отнема много по-малко време. През активната част от годината почти всеки ден имам нещо за вършене след училище и това се отразява на съня ми, постоянно съм уморена, но такива признания ми показват, че си заслужава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10