Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как мрежовите цифрови технологии ще променят живота ни?

Блокчейн технологиите и цифровата икономика представляват нов тип системи на управление, които коренно ще променят света ни, стана ясно на 11-та международна научно-приложна конференция „Цифрова икономика и блокчейн технологии”, която се проведе край Варна с експерти от ВВМУ, Икономическия университет и Техническия университет. 

"Киберсигурността върви паралелно с иновациите. Всъщност иновациите са едновременно алтернатива в позитивна светлина, но и заплаха. Всяка иновация е свързана с риск, в това число и киберриска.", коментира в интервю за Радио Варна проф. Стефан Вачков, доктор по икономика, ръководител на катедра в Икономическия университет, участник в конференцията.

Даниела Стойнова го попита как мрежовите цифрови технологии ще променят живота ни и кое е най-важното в прилагането им:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Президентът издаде два указа за назначаване на служебни министри

Президентът Румен Радев издаде указ – с него назначава Димитър Главчев за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните, съобщиха от президентската институция, предаде БНР.  В мотивите от президентството пише, че указът е издаден "след разговор със служебния министър-председател и постъпили..

публикувано на 22.04.24 в 12:05

С писма и обаждане по телефона НАП напомня да декларираме доходите си до 30 април

Националната агенция за приходите изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април...

публикувано на 22.04.24 в 12:02
Награда Варна

Утвърдиха номинациите за Награда "Варна" в областта на културата за 2024-та

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени с пълно единодушие от ресорната комисия към Общинския съвет. Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. В раздел..

публикувано на 22.04.24 в 11:56

20 са случаите на коклюш във Варна от началото на март досега

20 случая на болни от коклюш са установени от началото на март досега във Варна. 17 от заболелите са деца от различни градини и училища. Трима са възрастните (един на 38 и двама на по 43 години), които са се разболели във Варна, съобщи за БНР-Радио д-р Варна Анка Баева - началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция...

публикувано на 22.04.24 в 11:45

Инспекцията по труда напомня: 6 май не се компенсира с допълнителен почивен ден

Въпреки че през 2024 г. официалният празник 6 май – Гергьовден, съвпада с четвъртия почивен ден от великденските празници – понеделник, той не се компенсира с неприсъствен ден. Според Кодекса на труда само при официалните празници, които съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, напомнят от..

публикувано на 22.04.24 в 10:32
Димитър Главчев

Димитър Главчев с официално предложение да бъде външен министър

Министър-председателят Димитър Главчев предлага промяна в състава на служебния кабинет. Съгласно предложението, изпратено до президента Румен Радев, от длъжността министър на външните работи следва да бъде освободен Стефан Димитров и поста да поеме премиерът Главчев. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Преди седмица премиерът Димитър Главчев..

публикувано на 22.04.24 в 10:29

Неработещи валидатори и блокирани машини във Варна - ще можем ли да купуваме билети от контрольорите?

В случай на неработещ валидатор или блокирала машина контрольорите да имат възможността да продават билети в градския транспорт. Този вариант обмислят от Общината, съобщи за Радио Варна заместник-кметът по финанси Христо Рафаилов. "Не съм убеден обаче доколко това може да се случи", посочи той.  146 са контрольорите във Варна, а автобусите от градския..

публикувано на 22.04.24 в 09:50