Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Родители и специалисти работят заедно по нов проект в Карин дом

Нов вид обучение за родители и деца със специални потребности започна днес в Карин дом.

Родителите са водещи, а специалистите са подкрепящи консултанти в работата с децата. Така семействата развиват повече умения да разбират и развиват уменията на своите деца.

Методът е базиран на успешния опит на специалистите в Университета на Орегон, Съединени щати. Той се прилага от пет години в Европа и за първи път в България, разказа за Радио Варна Звезделина Атанасова, директор на обучителния център в Дома.

Родители, деца и специалисти ще се събират два пъти седмично. Групите са три – за деца с аутизъм, за деца с множество увреждания и за деца с функционални нарушения.

Новата програма стартира с 28 704 лв. от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика. Първоначалното финасиране ще е до края на тази година, но от екипа на Дома се надяват да го превърнат в устойчива услуга.

Две от майките споделиха за Радио Варна:
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Полицейски патрул

Задържаха двама за притежание на наркотици в кв. "Владиславово"

Двама мъже на 26 и 41-годишна възраст са задържани в ареста на Трето Районно управление на полицията във Варна. В последния ден на месец май, около 15 часа, в района на жк „Владислав Варненчик“, е била проведена полицейска операция по линия разпространение на наркотични вещества. Униформените установили двама варненци – купувачи, на 19 и 20..

публикувано на 02.06.23 в 10:43
Парк минерални бани, Провадия

Жоро Илчев: Няма неправомерна сеч на дървета в парк Минерални бани. Подготвя се ремонт на още два парка в града.

Няма неправомерна сеч на дървета в парк минерални бани в Провадия, както беше сигнализирано до прокуратурата от местни граждани, коментира за Радио Варна кметът на града Жоро Илчев. Той съобщи, че премахнатите дървета, които по негови дума са около две – три на брой, са били отрязани след предписание на еко-инспектори в общината, които са..

публикувано на 02.06.23 в 10:42
УМБАЛ

Телефонната централа на УМБАЛ "Св. Марина" няма да работи за няколко часа в събота

На 3 юни, събота, в интервала от 14 и 22 часа, няма да е възможно осъществяване на входящи и изходящи телефонни контакти през централата на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Марина" във Варна. Причината е планирана профилактика на телефонната централа, съобщиха от лечебното заведение.

публикувано на 02.06.23 в 10:24

Стана известен списъкът за кабинета "Денков-Габриел"

Пет дни преди изтичане на крайния срок за представяне на състав на правителство, имената на министрите вече са договорени. За какво се разбраха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС? Първите две политически сили постигнаха съгласие за персоналния състав на кабинета с премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел, научи „Хоризонт“. През първите 9 месеца..

обновено на 02.06.23 в 09:50

На 2 юни Шабла отбелязва своя празник

На 2 юни празнува град Шабла. През деня ще бъде представена книгата на Цветан Сашев и Боян Тотев „Четири века фар Шабла. Най-старият действащ фар на черно море". Събитието ще се състои в Зеления образователен център в града. Представянето се организира от Регионалния исторически музей в Добрич и Община Шабла.  Вечерта в градския парк на Шабла Силвия..

публикувано на 02.06.23 в 09:48
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Учителите излизат на протест, ако се забави гласуването на бюджета

Договореното увеличение на работните заплати в сектора на средното образование за учители и педагогически персонал не може да се осъществи поради липсата на бюджет. Средствата обаче са заложени и са на стойност 546 млн. лв. Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева заяви пред БНТ, че увеличението е договорено от 1 януари 2023 г...

публикувано на 02.06.23 в 09:37

"Държавен вестник" обнародва промените в НПК

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава Механизъм за разследване на главния прокурор, вече са обнародвани в „Държавен вестник". Това на практика означава, че Иван Гешев може да бъде освободен от поста си с най-малко 13 гласа. В понеделник Висшият съдебен съвет ще решава дали да разглежда заедно двете искания./ БГНЕС

публикувано на 02.06.23 в 09:05