Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Върбан Петков
Снимка: личен архив

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август.

Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата, разказа за Радио Варна Върбан Петков, който за пета поредна година покорява върхове в Европа. За този връх казват, че гледката от там е много красива, споделя той. Целта на групата е вр. Елбрус / 5642 м./ - най-високият в Европа, границата между Азия и Стария континент и мечта на много туристи. Той е кратер на застинал вулкан, покрит целогодишно със сняг и ледници.

Групата е избрала класическия маршрут от южната страна. Над 3000 метра в планината Кавказ температурите през нощта са от минус 10  до минус 12 градуса, а през деня от минус 4 до минус 6 градуса.

През последните три месеца четиримата мъже активно са се подготвяли за това пътуване. За всеки връх подготовката е индивидуална, но покоряването на върха не е на всяка цена, разказа Върбан Петков, който е секретар на туристическото дружество:

- За подготовката наблегнахме предимно на дълги разстояние и преходи от 7-8 и повече часа вървене.

С тези хора, с които ще бъдете, били ли сте друг път заедно в планината?

- Да, бил съм. С част от тях съм бил и на Матерхорн / бел. авт. – връх в Алпите/, бил съм и на Монблан.

СнимкаКое е най-важното за човек, когато тръгне да изкачва върхове?

- За мен лично са важни физическата, психическата и техническата подоготвки. Като човек е хубаво да се запознае с всеки връх предварително преди да тръгне, за да знае на какво да наблегне. Конкретно за тия върхове /Казбек и Елбрус/ физическата подоготвка е най-важна. Примерно, когато по Алпите сме качвали някои по-сложни върхове там съответно трябва да се наблегне на техническата част – боравене с инвентар, въжета, карабини и т.н.


А психиката как устоява?

- Може човек да е много добре трениран физически – маратони, кросове и т.н., но примерно  никога да не се е качвал повече от третия или четвъртия етаж там където живее и в един момент като минава над пропаст няколкостотин метра – просто това му влияе.

Появява се страха?

- Да. Но това се преодолява. При всеки е индивидуално като се мине няколко пъти.

Страхувате ли се когато сте в планината?

- За мен най-големият страх е лошото време. А иначе нормално – хора сме. Има страх и от високото, но пак казвам – след като човек го  е правил няколко пъти тези неща се преодоляват.

Склонен ли сте да рискувате?

- Мисля, че не. Преценил съм, че каквото и да правиш винаги има втори шанс.

Какво удовлетворение Ви носи изкачването на върхове? Победа над какво?

- За мен самото изкарване на 7 или 8 дена сред природата ме зарежда. Поставената цел да качим даден връх не е въпрос на живот и смърт. Сред тази градска среда, в която живеем, за мен си е един вид пречистване.

Каква екипировка ще вземете?

- Експедиционна палатка, пухени чували и туристически зимни обувки. Защото правим сметка да имаме по една нощувка на височина 4000 и нагоре метра, за да ни бъде по-лесно качването.

А храната?

- Предимно варива и ядки за планината, а иначе когато сме долу в ниското – нормална храна.

Ще имате ли мобилна връзка през цялото време? Интернет?

- За връх Казбек казаха, че има. За Елбрус все още говорим със спасителната служба и не сме получили потвърждение.

Снимка


Чуйте още в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10