Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна посрещна мощите на двама руски светци (СНИМКИ)

| обновено на 18.07.18 в 16:38

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посрещна в катедралния храм „Успение на Света Богородица”  мощите на Света Матрона Московска и на Свети Лука Воино-Ясенецки, които ще останат във Варна до 10 август.  






Митрополит Йоан разказа за светицата, която е много почитана в Русия:




Днес и утре мощите на светците ще останат в катедралния храм, след това ще бъдат пренесени в храма „Свети пророк Илия” в квартал „Младост”, а в  неделя – в храма „Свети Атанасий .

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка


Св. Матрона Московска е една от най-почитаните светици в Русия. Имаща от рождението си дара на чудотворството, преди смъртта си тя станала известна като молитвеница и застъпница за Божията слава. Целият ѝ живот станал пример за великия подвиг на любовта, търпението, саможертвата и състраданието.

Снимка

Блажена Матрона е родена в последните години от епохата на Руската империя. По времето на Св.мъченик Николай Романов - Царя Страстотерпец. Родителите възнамеряват да я изоставят в приют, защото не било по силите им да гледат още едно дете. Три дни преди Матрона да се появи на бял свят, майка й сънува странен сън - на гърдите й бил кацнал невероятно красив бял гълъб с човешко лице и затворени от слепота очи. Матрона се ражда сляпа, но майка й решава, че сънят й е предзнаменование и не дава бебето в приют, каквито били първоначалните намерения.

Още от малка Матрона чувства приближаването на опасности, моли се и ги предотвратява. По нейните молитви хората се излекуват от различни болести. Затова болни започнали да прииждат от всички краища на страната към дома на малката Матрона. Матрона наистина творяла чудеса. Предсказвала както исторически събития, така и съдбите на хората.

Когато блажената Матрона била на 14 години, тя се срещнала със светия нов чудотворец и светител - Йоан Кронщадски. В храма отец Йоан Кронщадски в непосредствения край на службата се обърнал и заговорил на вярващите хора, присъстващи там: „Отдръпнете се! Дайте път!” А след това казал: „ Матронушка, ела към мен”. Когато хората се обърнали, видели детето да стои до входните врати на храма. Сляпото момиче започнало да прави плахи стъпки към отец Йоан Кронщадски, който с влажни очи извикал на събралите се: „Ето, идва моята смяна – осмият стълб на Русия

На 16-годишна възраст блажена Матрона изведнъж изгубва възможността да ходи. Така тя изживява дните до края на живота си.
През 1925г. се премества в Москва, където прекарва 30 години и умира. През цялото време живее без паспорт и като по чудо избягва арестите. Мести се от място на място. Живее много скромно в домовете на различни хора. Блажена Матрона не може да спи, а само изпада в краткотрайна дрямка в креслото си. От никого не иска нищо. Чете на глас "Отче наш" и други известни молитви, като подчертава, че не тя, а Бог лекува. Матрона помага на много хора. Никога не е проповядвала и не е поучавала, а само благославя и помага.


Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски, е познат и като светецът хирург. Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва и с йод помазвал кръстообразно мястото, където трябвало да се направи разреза. Неговите операции винаги били сполучливи: слепите проглеждали, обречените се връщали към живота. Когато св. Лука вече не можел да помага като лекар, се молил за хората и заради молитвите му Господ ги изцелявал. Хиляди са получили изцеление и благодатната помощ. 

Снимка

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и "рисувално училище", а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската Православна Църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му "Дух, душа и тяло".

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват чудесни изцеления. 

На 22 ноември 1995 г. Светият Синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци.

През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47